Prokurátoři podporují vznik protiteroristického registru EU

Státní zástupci, kteří dnes přijeli do sídla Eurojustu v Haagu debatovat o problematice terorismu, podpořili myšlenku vzniku Evropského justičního protiteroristického registru. Reagovali tak na aktuální prohlášení ministrů spravedlnosti Francie, Německa, Španělska a Belgie, podle nichž je nezbytné shromažďovat informace o aktuálních vyšetřováních teroristických trestných činů na evropské úrovni.

Čtveřice ministrů ve společném prohlášení napsala, že nejlepším možným místem pro vedení registru by byl právě Eurojust, tedy Evropská jednotka justiční spolupráce. Vedoucí protiteroristického týmu Eurojustu Frédéric Baab na dnešní tiskové konferenci souhlasil s tím, že registr by mohl přispět ke kvalitnějšímu sdílení informací a ke koordinaci vyšetřování prováděných ve více členských státech. Upozornil také, že by umožnil nalézt shody mezi jednotlivými případy a zpětně o nich informovat vyšetřující státy.

Iniciativu ocenil také francouzský prokurátor François Molins, jenž řešil mimo jiné teroristický útok v pařížském klubu Bataclan, při kterém v listopadu 2015 zahynulo 90 lidí. „Čím více informací budeme sdílet, tím lépe můžeme zakročit,“ řekl novinářům. Jedinou správnou cestou, jak posílit justiční spolupráci mezi členskými státy, je podle něj právě zapojení Eurojustu.

Ministři v prohlášení podotkli, že povinnost členských států předávat Eurojustu informace o teroristických kauzách vyplývá z rozhodnutí Evropské rady už z roku 2005. Některé země však tuto povinnost stále systematicky nezavedly do svých právních řádů, a to navzdory tomu, že Evropa v posledních letech čelila široké škále teroristických útoků.

Eurojust, který usnadňuje zemím EU spolupráci při postihování organizované přeshraniční trestné činnosti, zaznamenává rostoucí počet žádostí států o pomoc s vyšetřováním teroristických činů. Zatímco v roce 2014 řešil těchto případů 14, loni už jich bylo 87. Státy, které v tomto ohledu nejčastěji vyžadovaly spolupráci, byly Itálie, Španělsko, Německo a Francie. Nejčastěji dožádanými státy pak byly Německo, Francie a Belgie. Mezi případy, které Eurojust pomáhá řešit, jsou například nedávné teroristické útoky v Bruselu, Paříži, Nice, Berlíně nebo v Barceloně.

Česko stojí ohledně problematiky terorismu spíše na okraji, o čemž svědčí i to, že přeshraniční spolupráce se u Eurojustu v tomto ohledu dožadovalo jednou v roce 2016 a jednou letos.

(čtk)