Banky se snaží zamezit uzákonění nových pravidel na regulaci hypoték (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Bankovní domy vyrazily do boje proti uzákonění nových pravidel na regulaci hypoték.

Představenstvo společnosti Kofola včera oznámilo, že akcionář CED GROUP zahájil prodej svého podílu ve společnosti ve výši 10 mil. EUR, a to formou zrychleného úpisu akcií, kde je očekáváno, že tento proces bude ukončen již dnes. Do té doby je pozastaveno obchodování s akciemi Kofoly na pražské burze. Předpokládá se, že informace o stanovení ceny a přidělení akcií budou oznámeny neprodleně po uzavření upisovacích knih.

Technologická společnost Avast je nyní pokrývána i dalšími analytiky, kde všichni mají pozitivní výhled na cílovou cenu, která se nyní včetně našeho doporučení pohybuje v rozmezí 270 až 342 GBp na akcii.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit poklesem.

Dnes již druhým dnem pokračuje konference ECB, kde dnes vystoupí například její šéf Draghi či šéf amerického Fedu Powell. V Americe budou zveřejněna čísla za prodeje nemovitostí.

Société Générale snížila doporučení francouzskému výrobci alkoholických nápojů Rémy Cointreau na Prodat.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy v úterý reagovaly stejně jako zbytek světa na zvýšené napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou a především na nové hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Číně, kde se jedná o nových clech na dovážené zboží ve výši až 200 mld. USD.  Index Dow Jones klesl o 1,2 %, S&P 500 oslabil o 0,4 % a technologický Nasdaq ztratil 0,3 %. Nejhůře se při včerejším obchodování vedlo průmyslovým podnikům (-2,1 %) a zpracovatelům komodit (-1,8 %). Naopak telekomunikační firmy (+1,4 %) a sektor utilit (+1,1 %) si připsaly zajímavé zisky.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodování zisky. Korigují tak včerejší silné výprodeje kvůli vyostřující se situaci mezi USA a Čínou. Daří se všem hlavním trhům v regionu, když se jejich zisky pohybují v rozmezí 0,2 až 3 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 1,2 %, se nejlépe daří sektorům utilit (+2,4 %) a zdravotní péče (+2,1 %). Ztrátoví jsou pouze zpracovatelé komodit (-0,1 %).

Bankovní sektor

Podle analýzy České bankovní asociace by 20 % lidí, kteří v minulém roce dostali hypotéku, již na takovou hypotéku podle nových pravidel, která se zavedou od počátku října, nedosáhlo. Dále analýza uvádí, že kvůli novým pravidlům ČNB pro hypotéky bankovní domy neposkytnou objem hypoték v objemu téměř 70 mld. CZK. Tento zásah do hypotečního trhu přiměl banky začít aktivně jednat proti přijetí zákona na regulaci hypoték. V současnosti jsou jakékoliv regulace hypoték ze strany ČNB pouze formou doporučení, ale banky se jimi snaží řídit. ČNB již několik let požaduje zákon na regulaci hypoték. Nyní vyjednává s ministerstvem financí, které očekává jeho projednávání ve sněmovně v první polovině příštího roku s účinností od září 2019. Prezidium bankovní asociace se usneslo, že bude podporovat jen zavedení jednoho závazného ukazatele, a to maximálního limitu hypotéky k hodnotě pořizované nemovitosti (tzv. LTV, loan-to-value). Dle vyjádření Vladimíra Staňury, poradce výkonného ředitele České bankovní asociace, se nyní asociace snaží usilovat o to, aby v zákoně nebyly nové dva ukazatele. Jedná se o maximální výši zadlužení žadatele podle jeho čistého ročního příjmu a maximální splátku vzhledem k jeho čistému měsíčnímu příjmu.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenost 20.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/db35c758_banky_se_snazi_zamezit_uzakoneni_novych_pravidel_na_r...

Zprávy a clánky k hypotékám




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V