Ve hře o transformaci ČEZ je nová varianta (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Daniel Beneš, šéf ČEZ, se vyjádřil k plánům na transformaci ČEZ a přidal jednu novou variantu řešení.

O2 Czech Republic koupila čtyřletá vysílací práva na českou fotbalovou ligu.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit poklesem.

Z pohledu makroekonomických statistik nás čeká slabší den. V Evropě začíná konference ECB, kde vystoupí centrální bankéři. Amerika představí počty nově zahájených staveb a vydaných staveních povolení. Především ale investoři budou směřovat svoji pozornost k situaci mezi USA a Čínou v oblasti dovozních cel a hrozící obchodní války.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy ukončily první obchodní den týdne spíše ve ztrátách. Index Dow Jones klesl o 0,4 %, S&P 500 oslabil o 0,2 % a technologický Nasdaq si připsal kladnou nulu. Nejhůře se vedlo telekomunikačním firmám (-2 %), výrobcům nezbytného zboží (-1,5 %) a sektoru zdravotní péče (-1 %). K ziskům se probojovala pouze trojice odvětví, a to energetické (+1,1 %), utilit (+0,4 %) a technologické (+0,3 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují úterní obchodování výraznými propady. Drtivá většina trhů snižuje svoji kapitalizaci v rozmezí 0,5 až 5 %. Obchodní krize mezi USA a Čínou se včera přiostřila, když prezident Donald Trump pohrozil Číně uvalením 10% cel na dovážené zboží v celkové hodnotě 200 mld. USD. Souhrnná výše importů z Číny do USA činila v roce 2017 přibližně 500 mld. USD. Nová cla by tak zasáhla 40 % všech importů. Trump takto zareagoval na čínské protiopatření, kdy Čína uvalila cla na americké zboží v hodnotě 50 mld. USD, čímž reagovala na páteční uvalení cel ze strany USA ve stejné výši. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 1,8 %, nejvíce ztrácí zpracovatelé komodit (-2,7 %) následovaní výrobci nezbytného zboží a realitními developery, kteří shodně klesají o 2,2 %. Pouze energetický sektor se dostal do kladných čísel, když si připisuje 0,4 %.

ČEZ

Dnešní vydání Hospodářských novin nabízí rozsáhlý rozhovor s šéfem ČEZ Danielem Benešem, kde se vyjadřuje k tématům proběhlé schůze mezi ním, premiérem Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem. Na schůzi se měla probírat transformace společnosti ČEZ a nutnost výstavby jaderných bloků. Beneš navrhnul nový plán jak transformaci uskutečnit. ČEZ by měl vyčlenit distribuci či obnovitelné zdroje do nové dceřiné firmy. Zbytek by stát ovládl ze 100 % a výstavbu reaktorů ČEZ nařídil. V dceřiné společnosti by podíl státu mohl stoupnout až nad 51 %. Toto řešení má uklidnit politiky, kterým se nelíbila představa, že by stát mohl přijít o kontrolu například nad distribucí elektřiny.

Beneš dále uvedl, že je zde nová velmi podrobná analýza připravená ministerstvem financí, která vyhodnocuje všechny možné varianty investičních modelů, jak postavit nové jaderné bloky. Podle tohoto dokumentu nejlépe vychází varianta, ve které by reaktor měla stavět část ČEZ ze 100 % vlastněná státem. Dřívější vyjádření ministra průmyslu Tomáše Hünera, že bych chtěl mít o dostavbě jádra rozhodnuto do konce roku, potvrdil i Beneš. Jsou zde dva hlavní milníky. Prvním je rozhodnutí o investičním modelu a pak o způsobu výběru dodavatele. Jelikož chce Beneš soutěž na výběr dodavatele spustit letos ve čtvrtém čtvrtletí, musí do té doby být oba milníky vyřešené.

Pro srovnání výhodnosti výstavby jaderných bloků pod 100% vlastněním státem jsou uváděny příklady výstavby bloků v Maďarsku (očekávané náklady na jeden blok jsou ve výši 160 mld. CZK) a Velké Británii (náklady by se mohly vyšplhat až na 1600 mld. CZK). V Británii se jedná o komerční projekt, zatímco v Maďarsku je investorem 100% státní speciálně zřízená společnost. Beneš dále upřesňuje, že hlavní rozdíl v cenách projektů je cena peněz, k čemuž se používají vážené průměrné náklady vlastních a cizích zdrojů, tzv. WACC. Tento ukazatel se u komerčních projektů pohybuje mezi 7 až 11 procenty, zatímco u státních projektů je mezi 3 až 5 %.

O2 Czech Republic

Telekomunikační společnost O2 zakoupila čtyřletá práva na vysílání české fotbalové ligy. Doposud vysílání českého fotbalu bylo výhradně v rukou České televize. Ročně tak O2 odvysílá minimálně 105 přenosů na svých stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Cena, za kterou společnost O2 nabyla vysílací práva, nebyla zveřejněna.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenoút 19.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/4273eec8_ve_hre_o_transformaci_cez_je_nova_varianta
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V