Trump rozhodl o uvalení nových cel na čínské zboží

Americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard USD (1,1 bilionu Kč). Pokud Čína přijme odvetná opatření, USA proti ní podniknou další finanční kroky. Cla se začnou vybírat ve dvou fázích. U zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 34 miliard USD, se začnou vybírat 6. července. Oznámil to Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Mezinárodní měnový fond ve čtvrtek před zveřejněním nejnovějších spekulací o chystaných clech varoval, že obchodní politika prezidenta Trumpa by mohla podkopat světový obchodní systém a poškodit ekonomiku USA.

Trump tvrdí, že cla jsou odvetou za postup Číny v oblasti duševního vlastnictví. Očekává se, že po jejich oznámení Čína zavede odvetná cla na dovoz amerického zboží, jako sóji, hovězího, automobilů, chemikálií a letadel. Tento seznam Čína představila na počátku dubna.

Rozhodnutí o uvalení dalších cel na čínské zboží přichází po jednání mezi zástupci USA a Číny, která byla zaměřen na zvýšení čínských nákupů amerických zemědělských a energetických komodit a na snížení obchodního deficitu s Čínou. Americký ministr obchodu Wilbur Ross se tento měsíc setkal s představiteli Číny, kteří mu předložili návrh na koupi dalších komodit a průmyslového zboží za zhruba 70 miliard USD. Podle zdrojů však Trump nabídku nepřijal, napsala agentura Reuters.

Obchodní politika Trumpa by se také mohla dostat do kolize se snahou zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní, upozornila agentura AP. Trump dlouho slibuje, že splní své předvolební sliby a zasáhne proti tomu, co označuje za nekalé čínské obchodní praktiky. Cla však mohou zkomplikovat jeho snahy zajistit si podporu Číny při jednáních se Severní Koreou.

Americká vláda také pracuje na návrhu omezení čínských investic, který by měl být hotov do konce června. Trump zatím nenaznačil, že by chtěl od tohoto záměru ustoupit.

Trump učinil ze snížení deficitu obchodu s Čínou jeden z klíčových bodů své předvolební kampaně. Čínu viní z nekalých obchodních praktik, mimo jiné z krádeží amerického duševního vlastnictví. Loni deficit obchodu USA s Čínou činil 336 miliard USD. Trump již dříve žádal Čínu, aby svůj obchodní přebytek s USA snížila až o 200 miliard USD.

MMF ve čtvrtek varoval, že Trumpova obchodní politika by mohla podkopat světový obchodní systém a poškodit ekonomiku USA. Upozornil rovněž, že hospodářský růst v USA sice bude v letošním i příštím roce podpořen snížením daní a rozsáhlými vládními výdaji, později však na něj bude mít negativní dopad stoupající státní dluh.


Zařazenopá 15.06.2018 16:06:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3855450/trump-rozhodl-o-uvaleni-novych-cel-na-cinske-zbozi.html
Přílohy
KategorieEkonomika

Související témata

Donald Trump | Čínský juan | Čína | Volby USA
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.