Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.06.2018 11:51:48

Internet věcí bude do roku 2023 mít 3,5 miliardy zařízení

Počet zařízení připojených přes internet (IoT) se do roku 2023 zvýší ze současných stovek milionů na 3,5 miliardy. Přispěje k tomu rozsáhlé nasazování IoT v Číně. Zhruba pětinu mobilního datového provozu budou tvořit připojení přes sítě nové generace 5G. Bude to zároveň 1,5 násobek celkového současného provozu v sítích 4G, 3G a GSM. Vyplývá to ze studie společnosti Ericsson.

První generace 5G koncových zařízení přenášejících pouze data se očekává v druhé polovině roku 2018. První komerčně prodávané chytré telefony podporující 5G jsou očekávány na začátku následujícího roku, přičemž k podpoře velmi vysokých frekvenčních pásem by mělo dojít mezi začátkem a polovinou roku 2019.

Mobilní operátoři na celém světě zprovoznili více než 60 mobilních IoT sítí, většinou využívající mobilní sítě LTE. V Severní Americe jsou tyto aplikace soustředěny v logistice a řízení vozových parků, zatímco v Číně jsou to chytrá města a chytré zemědělství.

Očekává se, že Severní Amerika bude průkopníkem zavádění 5G s tím, že všichni hlavní američtí operátoři plánují spustit 5G mezi koncem roku 2018 a polovinou roku 2019. Na konci roku 2023 by mělo být téměř 50 procent všech mobilních připojení v Severní Americe uskutečněno v 5G sítích. Severovýchodní Asie následuje s 34 procenty a západní Evropa s 21 procenty. V České republice začne aukce frekvencí pro 5G v druhé polovině příštího roku, testování 5G ale proběhne už letos na podzim.

Stejně jako u předchozích generací mobilních sítí se i u 5G očekává, že se ke komerčnímu použití nasadí nejdříve v hustě obydlených městských oblastech, ve kterých poskytne vylepšené širokopásmové mobilní připojení a pevné bezdrátové připojení (FWA). Další možnosti využití přicházejí například z automobilového a zpracovatelského průmyslu, veřejných služeb a zdravotnictví.

V průběhu předpokládaného období se odhaduje osminásobný nárůst mobilního datového provozu, který dosáhne téměř 107 exabytů měsíčně, což je objem dat, který odpovídá tomu, že každý mobilní zákazník na světě bude sledovat full HD video deset hodin měsíčně. Do roku 2023 by měly celosvětově 5G sítě přenášet více než 20 procent mobilního datového provozu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688