ECB svou rétoriku dnes nezmění (Ranní zpráva z finančního trhu)

Na včerejší zasedání Fedu dnes plynně naváže ECB. Žádná změna v rétorice nebo dokonce v měnové politice se neočekává, prezident Draghi by na následující tiskové konferenci mohl signalizovat konec QE na konci letošního roku. Americká centrální banka včera podle očekávání zvýšila sazby o 25bb na 1,75-2,00 %. Trh však nejvíc zaujal zveřejněný medián úrokových sazeb, který naznačuje, že se letos sazby budou zvedat ještě dvakrát.

Pozornost směřuje na ECB

Dnes se zraky trhu přesunou ze zámoří na Evropskou centrální banku. Ta na svém zasedání ponechá sazby nezměněné, nezmění ani opatrný tón ohledně svých dalších kroků. Je možné, že dojde na signály, že konec programu kvantitativního uvolňování přijde na konci roku. K ohlášení snížení nákupů dluhopisů na 15 mld. EUR v posledním čtvrtletí však dojde podle našeho názoru až v červenci.

Americká banka zvýšila úroky podle očekávání

Finální čtení německé inflace potvrdilo meziroční růst tamních spotřebitelských cen o 2,2 %.

Americká centrální banka včera přesně podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 25 bb na 1,75-2,00 %. Medián úrokových sazeb se rovněž zvedl a je konzistentní s celkově čtvero zvýšením letos, ze kterého zbývají ještě dvě, a trojím zvýšením příští rok.

Na následné tiskové konferenci pak guvernér Powell zdůraznil dobrý vývoj americké ekonomiky, s tím, že je ještě brzy vyhlásit vítězství nad inflací. Naopak rostoucí nebezpečí obchodních válek vrásky Fedu nedělá. Guvernér Powell také oznámil, že od ledna příštího roku bude Fed pořádat tiskové konference po každém jednání. Takový krok povede přirozeně k tomu, že debata o růstu sazeb se rozproudí po každém jednání, což povede k růstu nejistoty.

Nově představená prognóza také působí spíše jestřábím dojmem. Výhled na jádrovou inflaci v 2018 se změnil mírně nahoru a revidoval tak výhled na celkovou inflaci o dvě desetiny výše na 2,1 %. Výhled na ekonomický růst se také posunul mírně nahoru, zatímco výhled na nezaměstnanost na příští období mírně poklesl. Stejně jako v případě sazeb, ani tady se o žádné velké překvapení nejedná.

Průmyslová produkce v eurozóně za duben v porovnání s březnem poklesla o 0,9 %, především kvůli nižší výrobě energií, které nepřálo teplé dubnové počasí. Pokles ale zaznamenala také produkce zboží dlouhodobé spotřeby. Naopak kapitálového zboží se vyrobilo více, což svědčí o růstu investic v eurozóně. V následujících měsících by však podle prognózy SG měl evropský průmysl opět solidně růst.

Polská inflace bude potvrzená na svém čtyřměsíčním maximu

Regionální kalendář bude zítra nezajímavý, trhy se budou sledovat zasedání ECB. Čeká nás pouze finální čtení polské spotřebitelské inflace v květnu, které nechá první odhad beze změny. Za vyšší inflací stojí především růst cen pohonných hmot a slabší zlotý. Přesto, že se polská inflace nachází na svém čtyřměsíčním maximu, na uvolněnou měnovou politiku NBP mít vliv nebude.

Pravděpodobnost, že ČNB zvýší sazby v létě, roste

Běžný účet platební bilance skončil v dubnu překvapivě vysokým přebytkem téměř 30 mld. CZK, a polepšil si tak ve srovnání s březnem o 35 mld. CZK. Tento rozdíl byl způsoben především výrazně menším dubnovým odlivem dividend. Meziročně přebytek běžného účtu vzrostl o 20 mld. CZK, přičemž bilance zboží a služeb se zlepšila o 3 mld. CZK.

Kurz koruny během dne oslaboval ke 25,73 CZK/EUR. Po poledni na chvilku otočil, když mu pomohlo prohlášení člena bankovní rady T. Niedetzkého. Podle něho by ke zvyšování úrokových sazeb mělo dojít dříve, než je uvedeno v prognóze ČNB, která počítá s hikem na konci roku. Niedetský však nevidí žádný rozdíl v tom, jestli se sazby ČNB budou zvedat v červnu nebo v srpnu. Data z trhu práce a nemovitostí ukazují na přehřívání ekonomiky a česká měna neposiluje tak rychle, jak ČNB při vytváření prognózy počítala. Také poslední inflace z května se vrátila nad cíl centrální banky, kde by se měla udržet i přes prázdniny. Kurz koruny teď bude hrát klíčovou roli v tom, jak rychle se bude utahovat měnová politika ČNB pomocí sazeb. Náš základní scénář sice počítá se zvyšováním sazeb v listopadu, přesto vidíme rostoucí pravděpodobnost, že k růstu sazeb dojde už letos v létě. 

 

Autor: Monika Junicke

Zařazenočt 14.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/d33ef45c_ecb_svou_retoriku_dnes_nezmeni
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V