Dnešní zvýšení sazeb v USA je hotová věc (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zvýšení úrokových sazeb na dnešním zasedání americké centrální banky o 25 bb je v podstatě hotová věc. Zajímavá bude především její nová prognóza, obzvláště pak medián výhledu pro úrokové sazby. Riziko je, že se očekávaná trajektorie úrokových sazeb posune ještě o něco výše. A aby toho nebylo málo, dubnová průmyslová produkce v eurozóně zřejmě vykáže meziměsíční pokles. Euro tedy dnes čeká perný den.

Pozornost směřuje na novou prognózu Fedu

O tom, že americká centrální banka dnes zvýší úrokové sazby o 25 bb na 1,75 % - 2,00 % nikdo nepochybuje. Pozornost finančních trhů se tak obrátí spíše na novou prognózu centrální banky a především na medián úrokových sazeb. Ten se v březnu nacházel na úrovni 2,1 %. Sedm odhadů se však nacházelo nad ním, zatímco osm pod ním. K překlopení na 2,4 % by tedy stačilo, aby jeden z prezidentů regionálních rezervních bank změnil názor. To je zřejmě jediné riziko, které s sebou toto zasedání Fedu nese. Více informací naleznete v našem reportu na: http://bit.ly/2l8HE0Z.

Průmyslová produkce v eurozóně zřejmě za duben vykáže pokles o 1 %. Alespoň tomu nasvědčují již zveřejněné údaje z Německa, Francie a Španělska. Příčinou by měla být především výroba energii, která vlivem teplejšího počasí v dubnu ve srovnání s minulým měsícem výrazně propadla. Prognóza SG pro květen a červen však slibuje opět solidní růst evropského průmyslu. 

Na náladě v Německu se podepsala Itálie i riziko obchodních válek s USA

Německý Zew index, mapující náladu německých finančníků, se v červnu propadl ve složce očekávání na nejslabší hodnotu od roku 2012. Negativně se na něm podepsaly jak obavy z protekcionistické politiky USA, tak i z dalších kroků nové italské vlády. Na náladě eura se to ale nijak výrazně neprojevilo. Finanční trhy vyčkávaly do odpoledne na americkou inflaci. Ta ale dopadla přesně v souladu s očekáváními, a tak kurz eura vůči dolaru skončil nakonec ve srovnání s předchozím dnem beze změny (1,175 USD/EUR).

Český běžný účet v mírném přebytku

Po březnovém propadu do červených čísel by se český běžný účet měl vrátit k mírnému přebytku. Záležet však bude na tom, kolik peněz odteklo do zahraničí ve formě výplat dividend. Březen překvapil vysokým odlivem na úrovni 38,1 mld. CZK. V dubnu by to podle našeho odhadu mělo být zhruba o 10 miliard CZK méně. Data o platební bilanci však velmi často podléhají výrazným revizím. O skutečné výši a reálném rozložení výplat dividend v čase tak budeme moci něco s určitostí říci, až budou známá data alespoň za Q3 18. Za celý letošní rok by odliv dividend měl dosáhnout zhruba stejné výše jako v loňském roce, tedy kolem 250 miliard korun. Výraznější reakci kurzu koruny na zveřejněná data neočekáváme. Kurz se prozatím drží kolem úrovní 25,65 CZK/EUR. Z hlediska vývoje domácí měny bude zajímavé i dění v zahraničí. Výrazně jestřábí vyznění zítřejšího zasedání Fedu, by mohlo být impulzem pro oslabení domácí měny. Zasedání americké centrální banky se více věnujeme v naší analýze na: http://bit.ly/2l8HE0Z.

Ve zbytku regionu byl vývoj diferencovaný. Maďarský forint posílil o 0,5 % na 319,4 HUF/EUR. Reagoval tak na vyjádření viceguvernéra maďarské centrální banky Martona Nagyho, který prohlásil, že banka je připravena utáhnout měnové podmínky, pokud by oslabování maďarského forintu ohrožovalo plnění inflačního cíle.  Polský zlotý naopak o 0,2 % oslabil (na 4,276 PLN/EUR).

Autor: Jana Steckerová

Zařazenost 13.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/5a5682a5_dnesni_zvyseni_sazeb_v_usa_je_hotova_vec

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V