Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.06.2018 15:48:19

Globální ekonomika opět překvapuje, tentokrát velmi pozitivně


Globální ekonomika prošla v první polovině roku znatelnou změnou, protože se začala rozcházet tempa růstu hlavních regionů. Vyspělé země se povětšinou vracely ke svému potenciálu poté, co si prošly obdobím růstového sprintu. Podle známého investora a ekonoma Gavyna Daviese ale modely jeho investiční společnosti Fulcrum AM ukazují na jednu dobrou zprávu: Nelze pozorovat žádné známky plošných sil, které by táhly globální ekonomiku k recesi. A dokonce se zdá, že zpomalení z počátku roku se nyní začíná opět obracet směrem k rychlejšímu růstu.

Modely společnosti Fulcrum ukazují, že nad trendem roste zejména americká a čínská ekonomika. Obě země se tedy doposud vyhýbají negativním důsledkům nejistoty pramenící z jejich obchodních sporů. K tomu přichází dobré signály i z eurozóny a Velké Británie, protože se zdá, že v obou ekonomikách po předchozí slabosti oživení opět sílí. Eurozóna ale nyní roste jen marginálně nad trendem, a tudíž ztratila svou dřívější pozici, kdy patřila mezi hlavní tahouny globálního oživení. Hlavním rizikem je pro ni nyní podle Daviese vývoj v Itálii.

První z následujících grafů ukazuje historický a odhadovaný růst americké ekonomiky, druhý popisuje vývoj v ekonomice čínské. V posledních týdnech došlo podle Fulcrumu v obou zemích k opětovnému oživení růstu, který se tak stále pohybuje znatelně nad trendem vyznačeným přerušovanou křivkou:


Globální ekonomická aktivita nyní podle Daviese roste asi 4,5% tempem, což znamená návrat k maximálním rychlostem posledních dvou let. Pokud se tento vývoj potvrdí, světová ekonomika bude dál procházet silnou cyklickou expanzí, která panovala minulý rok. Vyspělé i rozvíjející se ekonomiky nyní rostou asi o 0,5 – 1 procentní bod nad svým trendem.

Davies tvrdí, že italskou ekonomiku by mohl postihnout kvůli tamnímu politickému vývoji negativní šok. Ten by ovšem byl razantní pouze v případě, kdy by nová vláda sledovala politiku mířící k opuštění eurozóny. Italský růst by pak mohl klesnout k nule, nejcitlivěji by takový šok pocítila ekonomika německá, což by podle Daviese „mohlo některé německé politiky nepříjemně překvapit“. Americká ekonomika je od italských problémů značně izolována, přestože i zde by mohla způsobit škody přes utahování finančních podmínek.

Zdroj: Fulcrum AM, FT

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688