Růst mezd v Británii v květnu nečekaně zpomalil

12.06.2018
Euroskop, čtk

Růst mezd, včetně bonusů, v Británii v tříměsíčním období do konce dubna nečekaně zpomalil na 2,5 procenta z 2,6 procenta ve třech měsících do konce března. Vyplývá to z dnešních údajů britského statistického úřadu (ONS). Spolu s tím se snížila pravděpodobnost, že britská centrální banka v srpnu zvýší úrokové sazby, napsala agentura Reuters. Míra nezaměstnanosti se drží na nejnižší úrovni za 40 let.

Ekonomové v průzkumu agentury očekávali, že mzdy si růst udrží na 2,6 procenta. S vyloučením bonusů se mzdy meziročně zvýšily o 2,8 procenta oproti očekávaným 2,9 procenta. V samotném dubnu, kdy podniky vyplácejí roční prémie, se celkové i pravidelné platy podle ONS zvýšily o 2,5 procenta.

Centrální banka předpokládá, že růst mezd bude v příštích třech letech postupně zrychlovat, což je pro ni důležitý důvod k případnému zvyšování úrokových sazeb. Minulý měsíc banka uvedla, že chce mít jistotu, že se ekonomika zotavila z počátku letošního roku, kdy prakticky stagnovala. Pondělní data o vývoji průmyslového sektoru v dubnu však zlepšení neprokázala.

Míra nezaměstnanosti se ve třech měsících do konce dubna držela na 40letém minimu 4,2 procenta a byla tak v souladu s očekáváním ekonomů. Počet zaměstnaných ale stoupl o 146.000, zatímco odborníci oslovení agenturou Reuters předpovídali jen 110.000 osob.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek