Začíná týden ve znamení centrálních bank (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Tento týden bude ve znamení zasedání centrálních bank. Zatímco od Fedu se očekává další zvýšení sazeb, ECB ponechá svou politiku beze změny. I prodloužení programu kvantitativního uvolňování pravděpodobně nechá až na červenec, i když inflační talky v eurozóně posilují. Nahoru jde i domácí inflace. Od dnešních statistik očekáváme návrat meziročního cenového růstu na 2 %. V hledáčku investorů i tento týden zůstane politika.

Fed sazby zvedne, zatímco ECB ponechá vše při starém

Tento týden se znovu zvýší úrokový diferenciál mezi USA a eurozónou. Zatímco americký Fed své sazby zvýší, ECB ponechá svou měnovou politiku beze změny. Navíc podle nás ani nerozhodne o prodloužení programu odkupu aktiv. Ještě před rozhodnutím amerických centrálních bankéřů přijde potvrzení, že inflační tlaky jsou silné, a to i v jádrové složce. I data ke konci týdne potvrdí, že americká spotřeba zůstává slušná a dynamika v průmyslu nabírá na obrátkách. V Evropě by měla být potvrzena čísla o květnové inflaci. Ta překvapila silným zrychlením. V pátek se dozvíme, co za tímto zrychlením stálo. Z hledáčku investorů nezmizí ani politika. Prezident Trump se sejde s Kim Čong-unem a dolní sněmovna Spojeného království bude projednávat Brexit.      

Česká inflace zpět na cíli

Událostí týdne v regionu je dnešní zveřejnění tuzemské inflace. Ta by se měla vrátit ke dvěma procentům. Riziko dokonce je, že tuto hladinu o desetinu překoná. Za růstem stojí zejména zvýšení cen potravin, ale i zrychlení jádrové inflace. Cenový růst zrychluje i v Polsku, nicméně jádrová inflace zůstává stále slabá. Rostoucí mzdy se zatím v cenách výrazněji neprojevují. Polská centrální banka si tak se zvyšováním sazeb může dávat na čas. 

Zaostřeno na dnešek: Domácí inflace zpět na 2 %

Na světových trzích dnes nebudou zveřejněny žádné klíčové indikátory. Z domácí ekonomiky ale přijde zásadní statistika o inflaci. Očekáváme její návrat na dvě procenta s tím, že riziko vidíme spíše ve směru silnější dynamiky.

Zajímavý týden začíná zvolna

Zajímavý týden začíná z hlediska zveřejněných údajů poněkud nudně. Z důležitějších dat z globální ekonomiky nás čeká pouze údaj o francouzské důvěře v průmyslu spolu s odhadem tamní centrální banky o růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Banque de France pravděpodobně nezmění svou prognózu, že ekonomika galského kohouta rostla v Q2 pouze o 0,3 % q/q. Nicméně ekonomové SG jsou optimističtější, když se domnívají, dynamika posílila na 0,6 %.  

Trhy se připravovaly na zasedání ECB a Fedu

Euro na konci minulého týdne smazalo část zisků, které nabralo v jeho průběhu. Týden tak zakončilo velmi blízko hladině 1,177 USD/EUR. K oslabování společné evropské měny mohla přimět nervozita ohledně zavádění nových obchodních bariér. Svou roli pravděpodobně sehrálo také vytváření pozic před zasedáními Fedu a ECB tento týden. V dnešním asijském obchodování se euru dařilo, když se posunulo těsně k hladině 1,180 USD/EUR.

Domácí inflace zpět na cíli

Dnešní report statistického úřadu o cenách by měl ukázat na pokračování cenového růstu. Cenová hladina podle našeho odhadu v květnu vzrostla o 0,3 %, když ji podpořily všechny hlavní složky vyjma regulovaných cen. Výrazný růst zaznamenaly zejména ceny potravin, ale slušně přidává i jádrová inflace. Inflace se tak podle nás vrátila na 2 %. Riziko vidíme spíš na straně silnějšího cenového růstu. Přestože je náš odhadu víceméně v souladu s tržní prognózou, domníváme se, že by na zrychlení inflace mohla koruna reagovat posílením. Více o výhledu pro domácí inflaci jsme psali zde: http://bit.ly/2JmqNoV.

Region oslaboval, když znovu podlehl globálním trendům

Česká ekonomika v pátek znovu potvrdila svou dobrou kondici, když podíl nezaměstnaných v květnu klesnul na 3,0 %. Znovu přibylo volných pracovních míst a trh práce je tak stále utaženější. Více jsme k tématu psali zde: http://bit.ly/2xWjlwi. Ani příznivá čísla z trhu práce však koruně nepomohla k posílení. Ta se v pátek vydala opačným směrem, když se její kurz dostal až na 25,89 CZK/EUR. Koruna se totiž svezla na globální náladě, která nepřála riziku. K té nepřidal ani americký prezident Trump, který stále naznačuje možné zavedení obchodních bariér. Koruna tak zakončila týden na 25,82 CZK/EUR. Výprodej postihnul i polský zlotý a maďarský forint. Polská měna oslabila o přibližně 0,15 % na 4,278 PLN/EUR a maďarský forint ztratil dokonce zhruba 0,45 % na 319,9 HUF/EUR. V průběhu dnešní asijské seance koruna posílila na 25,75 CZK/EUR a zdá se tak, že by své evropské obchodování mohla zakončit silnější než při svém pátečním závěru.

Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopo 11.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/ed23b051_zacina_tyden_ve_znameni_centralnich_bank
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V