Vnitřní trh je nejlepším nástrojem růstu, ale hrozí další nárůst překážek

Publikováno:
8.6.2018
Autor:
Odbor komunikace 01400

Komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowská navštívila v rámci oslav 25. výročí vnitřního trhu Prahu, aby na Ministerstvu průmyslu a obchodu diskutovala s ministrem průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem o budoucnosti vnitřního trhu. Na konferenci nazvané „Vnitřní trh: včera, dnes a zítra“ se shodli na tom, že protekcionistické tendence v Evropě škodí celé evropské ekonomice.


Na akci vystoupila řada dalších prominentních řečníků včetně prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého, předsedy Českomoravské konference odborových svazů Josefa Středuly, místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky, státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře, nebo zástupce Evropské komise Roberta Strausse. Konference byla příležitostí, jak se retrospektivně podívat na to, jak obtížné bylo poskytovat služby v jiných evropských zemích před vstupem ČR do EU a také okomentovat současné výzvy. Mezi ně patří zejména protekcionistické tendence některých členských států EU.

„Řešit vnitrostátní problémy pomocí zákazů nebo omezení je krátkozraké a v delší perspektivě vždy škodlivé. Přeji si, abychom v Evropě více táhli za jeden provaz, protože vnitřní trh je jednou z našich největších globálních komparativních výhod. Je škoda střílet se do vlastní nohy tím, že si uvnitř EU budeme navzájem uzavírat národní trhy,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Komisařka Bieńkowská v úvodním vystoupení reagovala v podobném duchu, když apelovala na členské státy, aby nebránili skutečnému rozvoji vnitřního trhu. „Za svou kariéru v Evropské komisi už jsem slyšela mnoho výmluv, proč nejsou členské státy nebo některé zájmové skupiny připraveny mít skutečné jednotný trh. Je to škoda, protože se tím připravujeme o mnoho výhod, které vnitřní trh přináší našim občanům, spotřebitelům i podnikatelům,“ uvedla eurokomisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowská.

Výstupem z konference je řada postřehů a doporučení pro nové období Evropské komise po roce 2019. Například patřil apel na zjednodušení pravidel na evropské a národní úrovni, stejně jako volání po dokončení volného trhu se službami, který dlouhodobě oproti volnému pohybu zboží zaostává.



Zařazenopá 08.06.2018 02:06:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/vnitrni-trh-je-nejlepsim-nastrojem-rustu--ale-hrozi-da...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.