Podíl nezaměstnaných v Česku v květnu zapsal další rekord (Ranní zpráva z finančního trhu)

Francouzský průmysl by měl ukázat sílu a dobrý vstup ekonomiky do druhého čtvrtletí. Dubnová čísla totiž naváží na velmi slušné výkony z března. To se bohužel nepovedlo Německu. Tamní průmysl v dubnu oslabil a potvrdil tak včerejší horší čísla o továrních objednávkách. V Česku očekáváme další rekordní čísla z trhu práce. Podíl nezaměstnaných znovu prolomí své dosavadní minimum, zatímco čísla z Maďarska ukáží, že inflace se v květnu výrazně přiblížila cíli centrální banky.

Průmysl ve Francii přidává

Francouzský průmysl podle našeho odhadu v dubnu rostl. Teplé počasí sice sráželo výrobu energií, ale indikátory důvěry naznačují, že zpracovatelský sektor zrychlil. Pokud by ho nebrzdily stávky na železnici, mohl by si francouzský průmysl připsat ještě mnohem vyšší růst.

Euro i přes horší údaje z ekonomiky dále posilovalo

Společná evropská měna včera pokračovala v připisování zisků. Připsala si 0,4 % a dostala se zpět na hladinu přibližně z půlky května. V průběhu asijské seance euro část svých zisků ztratilo, stále se ale drží nad úrovni 1,18 USD/EUR. Euru pomáhá uklidňující se situace v Itálii, což se dnes ukázalo jako důležitější, než horšící se čísla z německé ekonomiky, když jsme zaznamenali zklamání z německých továrních objednávek. Zajímavý byl i rozklad růstu HDP v eurozóně. Ten ukázal, že dynamika byla tažená soukromou spotřebou, zatímco investice byly o něco pomalejší, než trh očekával.

Již dnes ráno byly zveřejněny údaje z Německa. V dubnu průmysl i vývozy českého západního souseda ztrácely. Meziměsíční statistiky zklamaly ale díky revizím historie meziroční údaje nedopadly tak špatně. Německé ekonomice by se díky průmyslu mělo ve zbytku letošního roku dařit, nicméně čelit bude několika významným rizikům. Největší z nich představují případná cla na dovoz aut ze strany Spojených států. Vedle toho německá ekonomika, podobně jako ta česká, v současnosti začíná narážet na své kapacitní limity. To by mělo vést k vyšším investicím, což se projeví v růstu potenciálu německé ekonomiky. Z tohoto vývoje bude těžit i česká ekonomika.

Podíl nezaměstnaných na novém minimu

Česká nezaměstnanost dále klesá. To by měla dnes potvrdit statistika z úřadů práce o podílu nezaměstnaných. Ten již mnoho měsíců trhá rekordy a ani duben nebyl výjimkou. Očekáváme jeho pokles na 3 %. Na poklesu se podílí jak sezónní efekty, tak i další růst ekonomiky, který přináší stále větší hlad po pracovní síle. Stále platí, že v Česku je více volných pracovních pozic než uchazečů o práci. To se projevuje v silném mzdovém růstu. Údaje z minulého týdne ukazují, že mzdy v prvním čtvrtletí vzrostly o silných 8,6 %. Trh práce zůstane i nadále utažený. Očekáváme, že podíl nezaměstnaných bude pokračovat v poklesu a již v červnu se poprvé v historii podívá pod 3% hranici. Bohužel i tato velmi povzbudivá čísla z trhu práce nebudou mít pravděpodobně sílu pohnout kurzem koruny. Ta bude podobně jako v několika minulých týdnech ve vleku událostí na globálním trhu.

Maďarská inflace podle tržního odhadu v květnu znovu zrychlila. Cenová hladina pokračuje v poměrně strmém růstu a inflace se rychle přibližuje inflačnímu cíli maďarské centrální banky. Velkou roli hrají ceny energií, projevovat se však začíná i silný růst mezd.    

Koruna stále čeká na impulz k posílení

Ani včera si koruna v celodenním hodnocení nepolepšila. Přes den sice posílila na 25,62 CZK/EUR, nicméně v odpoledních hodinách své hubené zisky znovu odevzdala. Forint i zlotý dnes udržely své včera vydobyté pozice. Koruna čeká na impulz, který by ji popostrčil silnějším směrem. Svým rozhovorem pro Hospodářské noviny na to nestačil ani viceguvernér Hampl, který prohlásil, že sazby pod jedním procentem nejsou pro přehřívající se ekonomiku adekvátní. Trhy si uvědomují, že Hamplovy názory jsou v bankovní radě v menšině, a tak koruna výrazněji nereagovala. Nicméně nepomohl ani komentář člena bankovní rada M. Mory, který na konferenci v Petrohradě zmínil, že současná příznivá data by mohla přiblížit zvýšení sazeb na dřívější termín, než ukazuje prognóza. Ta v současnosti počítá s dalším zvýšením na přelomu roku. My se držíme výhledu, že k němu dojde v listopadu. Nastavení posilujícího trendu koruny by mohla přinést pondělní inflační čísla, která podle nás ukáží, že cenový růst zrychlil a inflace se znovu v květnu vrátila na cíl ČNB.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopá 08.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/ca2eec57_podil_nezamestnanych_v_cesku_v_kvetnu_zapsal_dalsi_re...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.