kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Komodity  |  07.06.2018 16:36:03

Digitální stříbro – litecoin

Pro mnoho lidí je vložení finančních prostředků do kryptoměn investicí do budoucna. Pokud bychom použili analogii ze světa investování do drahých kovů, pak by nejznámější kryptoměna světabitcoin (BTC) – byla pomyslným zlatem celého trhu. Litecoin (LTC) je pak analogicky nazýván digitálním stříbrem. Jak uvidíme dále v tomto článku, takové přirovnání není vůbec zcestné.

Litecoin vznikl v říjnu roku 2011. Jeho autora, na rozdíl od bitcoinu, známe. Je jím bývalý zaměstnanec společnosti Google, Charlie Lee, známý také na sociální síti Twitter pod přezdívnou SatoshiLite. Satoshi Nakamoto je pseudonym zakladatele samotného bitcoinu, na něj tedy zakladatelova přezdívka odkazuje. Další odkaz na tvůrce bitcoinu nalezneme v jednotkách měny litecoin. LTC se dá dělit na osm desetinných míst. Takto malá jednotka se jmenuje litoshi, po vzoru vzoru bitcoinu. Jeho nejmenší jednotka se totiž jmenuje satoshi – opět podle zakladatele bitcoinu Satoshi Nakamota.

Litecoin je decentralizovaná kryptoměna vznikající těžbou, na principu Proof-of-work (důkaz prací). Ve zkratce to znamená, že se těžaři svým hardwarem (výkonnými grafickými kartami) podílejí na chodu celého systému. Síť funguje na bázi blockchainu. Počet litecoinů je omezen na 84 milionů kusů virtuálních mincí. Oproti BTC je tedy LTC čtyřikrát více! Prozatím to na změnu nevypadá, i když Charlie Lee se nechal slyšet, že do budoucna by mohlo dojít k drobné umělé inflaci. Vydávání nových coinů by tak mohlo být zajímavé zejména pro těžaře.

Obdobně jako u bitcoinu také litecoin nelze ovládnout, nemá centrální vládu, na které by byl závislý. Nicméně značný vliv na něj má zcela pochopitelně jeho zakladatel Charlie Lee. Jeho twitterový účet se stal legendárním. Prostřednictví této sociální sítě totiž Lee oznamuje své nápady nebo komentuje dění ve světě kryptoměn. Již několikrát jeho oznámení zahýbalo cenou LTC.

O chod sítě se starají vývojáři a těžaři. Ti se živí z odměn, které dostanou ze systému přiděleny. Za každý vytěžený blok s informacemi o převodech (transakcích) v síti je to v současné době 25 litecoinů. Ty se vyplácí za každý blok jen jednou. Kromě této odměny jsou těžaři placeni také z transakčních poplatků v sítí.

Tím se dostáváme k výhodám kryptoměny litecoin. Jednak již dlouho platí, že oproti bitcoinulitecoin řádově nižší poplatky za převody mezi účty uživatelů. Jak to vypadá v praxi? V době největšího růstu bitcoinu poplatky vzrostly až na neuvěřitelných 50 amerických dolarů za jednu transakci. Nicméně je pravda, že tato výše jim dlouho nevydržela. Dlouhodobý průměr poplatku u BTC se pohybuje na úrovni 1 dolaru za převod. U litecoinu je situace daleko přívětivější! Většina směnáren i peněženek, ze kterých si daný uživatel měnu přeposílá dále, má nastavené poplatky v průměru na 0,001 LTC. Při současné ceně 122 dolarů za jednotku LTC poplatek odpovídá přibližně 2,65,- , tedy ani ne tři koruny. Pokud ale bude cena litecoinu v budoucnu silně stoupat, zvedne se pochopitelně i cena transakčního poplatku. Litecoin by tak ztratil svoji výhodu oproti bitcoinu, a to i v případě použití u mikroplateb.

Druhou velkou výhodou je rychlost. V síti bitcoinu se jeden blok na blockchainu vytěží průměrně za 10 minut. U litecoinu je to čtvrtka této doby, tedy přibližně 2,5 minuty. A jak se to projeví prakticky? Přenosy částek v litecoinu jsou podstatně rychlejší! Proč tomu tak je? Každá směnárna i elektronická peněženka má pro převod kryptoměn trochu jiná pravidla. Obecně ale platí toto pravidlo. Aby byla platba dokončena, musíte mít nejméně 3 potvrzení, některé směnárny chtějí potvrzení až 6. Do té doby vám nově poslané litecoiny nebo jinou měnu nepřipíší. A počet těchto konfirmací znamená počet vytěžených bloků na blockchainu. Jednoduchou matematikou tak dojdeme k průměrné délce jedné transakce.

U rychlosti ještě zůstaneme. Říkáte si možná, vždyť když platím kartou, je to jen pípnutí v obchodě na terminálu. Zabere mi to maximálně jednu vteřinu a vše je hotovo. Ale není to tak docela pravda. Jak jistě víte, obchodník dostane od banky platbu mnohem později, jakmile ji banka zúčtuje. Nejdříve ji dostane vyplacenou řádově 2 až 3 dny po uskutečnění transakce. U kryptoměn jako je litecoin se na žádnou banku nečeká. Částka je zcela převedena na účet – peněženku – celkově v řádu minut!

Co víc, v poslední době se v komunitě vývojářů i veřejně mluví o tzv. Lightning Network (LN). Tato implementace je zamýšlena primárně pro BTC. U něj uživatele více „pálí“ vysoké ceny transakčních poplatků a rychlost transakcí. Lightning Network byl v květu 2018 použit i na měně litecoin. Jde zejména o obrovské zrychlení transakcí. První platba se uskutečnila za 1 vteřinu a proběhla na vzdálenosti z Curichu do San Francisca!

Mezi další diskutovaná témata patří jistě LitePay. Tato služba slibovala jednoduchý systém plateb pomoví LTC v „běžném světě“ mimo virtuální svět počítačů, který by byl vhodný např. pro obchodníky. Projekt se ovšem nepovedlo uskutečnit, k březnu 2018 tak neúspěšně ukončil svoji činnost.

Současná cena LTC se pohybuje okolo 122 amerických dolarů za jednu minci. Svoje All-time-high, tedy nejvyšší cenu vůbec, zažil litecoin 18. 12. 2017. Jeho cena tehdy vystoupala na neuvěřitelných 375.29 USD! Podle velmi optimistických předpovědí by mohl letos litecoin překonat hranici 1000 dolarů za minci. Ale to ukáže až čas.

The post Digitální stříbrolitecoin appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

02.05.2023Litecoin čeká velká událost - dá se na ní vydělat? František Marek (Simplecoin)
02.01.2023Litecoin na počátku roku 2023 získává X-Trade Brokers (XTB)
05.12.2022Litecoin rastie X-Trade Brokers (XTB)
25.11.2022Litecoin - Technická analýza X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688