Stát se zaměří na odměňování manažerů ČEZ (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ umožní u Benziny dobíjet elektromobily.

Ministerstvo financí plánuje revizi odměn manažerů ČEZ.

TV Nova ze skupiny CME plánuje zpoplatnění vybraných HD programů v horizontu několika let.

Evropské akcie budou po otevření trhů teprve hledat svůj směr.

Struktura růstu ekonomiky eurozóny během Q1 18, která bude zveřejněna dnes dopoledne, odhalí, že za zpomalením dynamiky z loňských průměrných 0,7 % q/q na 0,4 % q/q stál čistý export. Ten dokonce z růstu odebral. Tahounem byly investice. V Americe budou představeny počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde se neočekává žádná výraznější změna.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy uzavřely středeční obchodování solidními zisky. Index Dow Jones vzrostl o 1,4 %, S&P 500 získal 0,9 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,7 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo zpracovatelům surovin (+1,9 %), finančním institucím (+1,8 %) a telekomunikačním společnostem (+1,5 %). Ztrátový byl pouze jediný sektor, a to utility, když si pohoršily o 2,1 %.

Trhům v asijsko-pacifickém regionu se v závěru dnešního obchodování spíše daří. Většina z nich si připisuje zisky v rozmezí 0,3 až 1,1 %. Stejně jako včera jediným ztrátových trhem je ten čínský, který snižuje svoji kapitalizaci o 0,1 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který roste o 1 %, se daří všem sektorům. Nejlépe na tom jsou výrobci nezbytného zboží (+1,5 %) a zpracovatelé komodit (+1,4 %). Nejmenší zisky se podařilo vybojovat energetickým společnostem (+0,1 %) a finančním institucím (+0,3 %).

ČEZ

Energetická skupina ČEZ postaví v následujících letech na čerpacích stanicích sítě Benzina desítky rychlodobíjecích stojanů pro elektromobily. Jen do konce tohoto roku by mělo být uvedeno do provozu přes deset dobíjecích stanic. Průměrná cena jednoho z nich činí přibližně milion korun. Výstavba bude zčásti financovaná prostředky z grantů evropského programu CEF. Evropská komise tak podporuje propojování evropských zemí budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě. Elektromobily lze u Benziny dobíjet prozatím ve třech lokalitách, a to v Rousínově, Vrchlabí a Vystrkově u Humpolce.

Ministerstvo financí plánuje prověřit nastavení akciových odměn manažerů ČEZ. Opční program, díky němuž mají členové vrcholového vedení polostátní firmy každoročně nárok na příděl akcií za zvýhodněnou cenu, doznal změn naposledy před deseti lety. Jen letos tento program vydělal manažerům téměř 24 mil. CZK. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že po prověření opčního programu nelze vyloučit jeho úpravu. Podobný program však není pravidlem ani u obdobných společností ve světě. Častější je, že manažeři musí zvýhodněné akcie držet po dobu několika let, než je mohou prodat. Zatímco v případě ČEZ manažeři akcie letos drželi jen několik dnů.

CME

Na včerejší konferenci Digimedia, kde vystoupili technický ředitel TV Nova (vlajková loď společnosti CME) Josef Uher a šéf Primy Marek Singer, oznámili plány do budoucna. Oba potvrdili, že v příštích letech zpoplatní některé ze svých televizních kanálů, které vysílají v HD rozlišení. Prima a Nova již některé své kanály zpoplatňují, to se ale zatím týká jen vysílání přes satelit či kabel. Novinkou by měla být nutnost platit také za vybrané HD programy, které diváci sledují přes anténu, což se v Česku týká téměř 60 % populace. Změny u dvojice největších soukromých televizí v zemi souvisí se zaváděním nového televizního standardu DVB-T2 a stanice je zdůvodňují náklady, které budou mít na spuštění nové technologie. Tím, že televize začnou vysílat v rámci DVB-T2, tak uvolní některé frekvence, které následně obsadí mobilní operátoři, kteří na nich vybudují sítě páté generace 5G.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenočt 07.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/b492959c_stat_se_zameri_na_odmenovani_manazeru_cez
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.