Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  06.06.2018 17:19:15

Schodek zahraničního obchodu USA na sedmiměsíčním minimu


Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v dubnu snížil na nejnižší úroveň za sedm měsíců, když export stoupl na rekordní úroveň, zejména díky dodávkám průmyslových materiálů a sójových bobů. Jak dnes oznámilo americké ministerstvo obchodu, obchodní deficit klesl v porovnání s březnem o 2,1 procenta na 46,2 miliardy dolarů (asi jeden bilion korun), což je nejméně od loňského září.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali dubnový deficit v průměru na 49 miliard USD. Ministerstvo současně revidovalo výši schodku za březen, a to na 47,2 miliardy dolarů z dříve zveřejněných 49 miliard.

Vývoz se v dubnu zvýšil o 0,3 procenta na rekordních 211,2 miliardy dolarů, zatímco dovoz klesl o 0,2 procenta na 257,4 miliardy.

Navzdory úsilí prezidenta Donalda Trumpa o řešení obchodní nerovnováhy novými cly a obchodními dohodami, za dosavadní část letošního roku je obchodní schodek meziročně o 11,5 procenta vyšší.

Silná data vykazuje řada segmentů, zpracovatelským průmyslem počínaje a spotřebitelskými výdaji konče. Podle kalkulace odborníků centrální banky (Fed) v Atlantě ekonomika USA za druhé čtvrtletí zřejmě zrychlí růst v přepočtu na celý rok na čtyři procenta z 2,2 procenta v prvním kvartálu.

Příznivé vyhlídky však ohrožuje ochranářská politika prezidenta Trumpa. Minulý týden prodloužil cla na dovoz hliníku a oceli z Kanady, Mexika a Evropské unie. První dvě země už zareagovaly uvalením cel na dodávky z USA. Protiopatření zvažuje také EU i Čína.

Politicky citlivý obchodní deficit s Čínou v dubnu stoupl o 8,1 procenta na 28 miliard dolarů. Schodek s Mexikem klesl o 29,8 procenta na 5,7 miliardy dolarů.

Trump pohlíží na obchodní schodek jako na ekonomickou slabinu, kterou může odstranit agresivnější obchodní politikou. Řada ekonomů ale podle agentury AP poukazuje na to, že za schodek může zejména skutečnost, že Spojené státy trvale utrácejí víc, než produkují.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688