Průmyslová výroba v dubnu poklesla, dařilo se stavebnictví (Analýzy makroindikátorů)

Dubnová průmyslová výroba zklamala, když i přes dva pracovní dny navíc rostla meziročně pouze o 5,5 %. Očištěná o kalendářní efekty dokonce poklesla o 0,2 %. Druhé čtvrtletí začalo dobře pro stavebnictví, dařilo se zejména pozemnímu stavitelství, kterému nahrává vyšší investiční aktivita soukromého sektoru i rostoucí rezidenční výstavba. Také statistika zahraniční obchodu dopadla nad očekávání, když vykázala přebytek o více než 3 mld. CZK vyšší než v loňském dubnu.

Průmyslové výrobě se v dubnu nepodařilo dohonit to, co zameškala v březnu a meziměsíčně se propadla o 0,9 %. V meziročním vyjádření vzrostla o 5,5 %, k čemuž ji hlavně pomohly kalendářní efekty, kdy se v dubnu pracovalo o dva dny více než loni. Po očištění o kalendářní efekty ale průmyslová výroba klesla o 0,2 % y/y.

Nejvíce se v dubnu dařilo výrobě aut, která meziročně vzrostla o 11,4 % a přispěla tak  2,1 pb do celkové dynamiky sektoru. Opačným směrem pak působila produkce a rozvod elektřiny, která vzhledem k teplému dubnovému počasí poklesla o 18 % y/y.

Na slabší výkon českého průmyslu ukazovaly poklesy dubnových indikátorů důvěry jak doma, tak i v zahraničí. Pokles však není způsoben nedostatkem zakázek, jejichž objem se v dubnu zvýšil o 0,6 % y/y. Hlavní bariérou růstu české průmyslové výroby je již dlouhodobě nedostatek zaměstnanců na trhu.

Napjatý trh práce se projevuje v rekordně vysoké zaměstnanosti, nejnižší míře nezaměstnanosti v Evropě i v historii České Republiky a následně v solidním růstu mezd. V nominálním vyjádření se mzdy v oblasti průmyslu v prvním čtvrtletí zvýšily o 7,5 %. Podle dnešní statistiky pak v dubnu přidaly 9,2 % y/y, když vzrostly na 34 437 Kč.

Za celý rok očekáváme zpomalení dynamiky průmyslové výroby v průměru na 2,7 %. Hlavním důvodem je nedostatek výrobní kapacity, jejíž navyšování skrz zvyšování zaměstnanosti již není téměř možné. Domníváme se, že je nezbytné, aby české společnosti navyšovaly kapacitu růstem produktivity. Výsledkem tak bude přechod na výrobu s vyšší přidanou hodnotou.

V dubnu se naopak dařilo stavební sektoru. Jeho produkce meziročně vzrostla o 7,7 % po březnovém revidovaném růstu o 0,4 %. Nahrálo mu příznivé počasí i vyšší počet pracovních dní. Stejně jako v předchozích měsících rostla především produkce v pozemním stavitelství, která meziročně přidala téměř 11 %. Nahrává jí jak vyšší investiční aktivita soukromého sektoru, tak i rostoucí rezidenční výstavba. Inženýrské stavitelství je stále brzděno pomalým rozjezdem infrastrukturních projektů ve veřejném sektoru. Výstup inženýrského stavitelství se tak v dubnu meziročně snížil o 1,2 %.

Podle našeho výhledu by se českému stavebnímu sektoru mělo dařit i ve zbytku letošního roku. Podporovat ho bude jak investiční aktivita soukromého sektoru, tak i veřejného. Soukromý sektor tlačí do investic vysoká poptávka po jeho produktech, která ho nutí rozšiřovat výrobní kapacity. Postupně se rozjíždějí i infrastrukturní projekty ve veřejné sféře. Růst investic slibují i rozpočty místních samospráv, které vykazují vysoké přebytky. Česko bude muset v letošním roce navíc vyčerpat i část evropských fondů, pokud o ně nechce přijít. Za celý letošní rok by tedy stavební sektor měl podle naší prognózy přidat necelých 10 %.

Přebytek zahraničního obchodu za duben vykázal 15,8 miliardy korun, což je o něco nižší bilance než v březnu. V porovnání s loňským dubnem však byla bilance zahraničního obchodu o téměř čtyři miliardy korun vyšší. Svůj podíl na tomto výsledku mají kalendářní efekty i snížení deficitu obchodu s ropou a plynem o více než 3 mld. CZK, přestože tyto komodity byly letos výrazně dražší než vloni. O 2,3 mld. CZK si polepšila také bilance obchodu s motorovými vozidly a více než o 1 mld. CZK se zvýšil přebytek obchodu se stroji i elektrickým zařízením.

Nejvíce se zlepšila obchodní bilance s Evropskou unií, jejíž přebytek je o 4,2 mld. vyšší než před rokem.

Domácí výrobci nemají o zahraniční poptávku nouzi. Po slabším prvním čtvrtletí očekáváme opětovné zrychlení růstu evropské ekonomiky, což bude nadále podporovat zájem o české zboží.

Přesto pro letošní rok očekáváme zhoršenou bilanci zahraničního obchodu. Projeví se v ní vyšší investice, které povedou ke zrychlování dynamiky dovozů. Ty nakonec porostou rychleji než vývozy, a tak bilance zahraničního obchodu na konci roku skončí o 20 mld. níže než loni.

Autor: Monika Junicke

Zařazenost 06.06.2018 11:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/fe27a8e8_prumyslova_vyroba_v_dubnu_poklesla_darilo_se_stavebni...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V