Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.06.2018 15:32:51

Italský chaos krizi nevyvolá, bude ale mít dopad na politiku ECB a možná i Fedu


Vývoj v Itálii nenechává klidnými ani investory a stratégy v USA. Ed Yardeni, který patří mezi ty široce sledované, na svém blogu poukazuje na to, že Itálie se zdá být v politické krizi neustále. Vlády tam nemají dlouhého trvání, koalice se rychle rozpadají a následně se musí konat další volby. Poslední vládu se pokoušely sestavit strany a hnutí, které věří, že problémy země se dají vyřešit odchodem z eurozóny. Podle Yardeniho není současný italský chaos žádnou černou labutí, maximálně labutí šedou. Na jednu stranu totiž nemůže nikoho úplně překvapit, na stranu druhou ale také nebyl očekáván. A nejdůležitější otázka, která s ním souvisí, zní: Bude požár uhašen, nebo tento chaos povede k další globální krizi?

„Já sám si, krátce řečeno, nemyslím, že tento vývoj ke krizi a zamrznutí úvěrových trhů povede. Během řecké krize se objevovaly podobné obavy, které opadly, když MMF a EU vypracovaly záchranný program. Pesimisté tehdy tvrdili, že i kdyby krizi nevyvolalo Řecko, u Itálie jde o něco jiného. ECB nicméně všem zemím na periferii nakonec značně pomohla svou ultrauvolněnou politikou, protože nakupovala jejich rizikové vládní obligace,“ píše Yardeni. A v následujících bodech uvažuje nad tím, co přináší současné politické problémy v Itálii.

Za prvé ECB je natlačena do uvolněné politiky a „je celkem bezpečné se domnívat, že italská krize ji donutí upustit v dohledné době od jakékoliv snahy o normalizaci politiky“. Koneckonců Draghi v roce 2012 ve svém dnes již slavném projevu řekl, že ECB v rámci svého mandátu udělá vše, aby euro zachránila.

Za druhé dochází k zvětšování nerovnováh v systému TARGET2. Jde o mezibankovní platební systém, který zpracovává platby mezi jednotlivými členskými zeměmi EU. Když vypukla řecká krize, peníze začaly houfně téct ze zemí jako Řecko či Španělsko a většinou mířily do Německa. Po Draghiho projevu se nerovnováhy znatelně zmenšily, ale „nyní jsou větší než kdy jindy“.

Za třetí, vývoj v Evropě svědčí americkým vládním obligacím a dolaru. Výhled týkající amerických rozpočtových deficitů se sice horší, ale italská vládní krize nám podle Yardeniho připomíná, proč se i v takové době obchodují americké obligace s výnosy hluboko pod tempem nominálního ekonomického růstu. Pokaždé, když jsou mezinárodní investoři znepokojení, obracejí se k těmto aktivům, a to znamená, že musí kupovat i dolar. „Běžně by se obligace obchodovaly s výnosy kolem tempa nominálního růstu, tedy kolem 4 – 4,5 %. Namísto toho nyní opět klesly pod 3 %,“ píše investor. A dodává, že vývoj na dluhopisovém trhu může přimět Fed k tomu, aby s normalizací své monetární politiky postupoval pomaleji.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688