kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Investice  |  03.06.2018 08:39:41

Digitální měna vydaná centrální bankou není v Hongkongu na pořadu dne

Honkongská centrální banka neplánuje vydávat digitální měnu. V odpovědi na interpelaci v hongkongském zákonodárném orgánu, Legislativní radě, to uvedl úřadující ministr financí Hongkongu Joseph Chan. Vychází přitom ze závěrů mezinárodní skupiny zástupců centrálních bank různých zemí vytvořené Výborem pro platební a tržní infrastrukturu (CPMI) a Výborem pro trhy (MC) Banky pro mezinárodní platby (BIS). 

Skupina, na jejíž práci se podílejí i zástupci Hongkongu, došla k závěru, že centrální bankou vytvořená digitální měna (CBDC) je v případě využití pro velkoobchodní platby podobná již existujícím strukturám. Stejně tak v případě využití u maloobchodních plateb je nutné zhodnotit její možnou využitelnost oproti existujícím funkčním mechanismům. Ty jsou v Hongkongu, který má oficiální status „zvláštní administrativní oblast Číny“, na vysoké úrovni a tamní centrální banka proto v tuto chvíli nevidí pro zavedení CBDC důvod.

Ministr Chan také připomněl finančním institucím nutnost řídit se danými pravidly v případě obchodních aktivit, na kterých se účastní i subjekty spojené s kryptoměnami. Konkrétně se jedná o pravidla řádné péče a uchovávání záznamů v souladu s nařízením namířeným proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

Ministr dále upozornil, že kryptoměnové burzy registrované v Hongkongu by neměly umožňovat obchodovat tokeny, které jsou považovány za cenné papíry, pokud k tomu nemají potřebnou licenci. Odkázal přitom na dopis, který hongkongská Komise pro cenné papíry a futures rozeslala v únoru dotčeným burzám. V dopise Komise vyslovila požadavek buďto ukončit obchodování s takovýmito tokeny a nebo zažádat o potřebnou licenci.

Na konci dubna hongkongské ministerstvo financí vydalo také zprávu, ve které uvádí, že kryptoměny jako například bitcoin se nijak speciálně nepodílejí na finanční kriminalitě. Rizikovost kryptoměn tak hodnotí jako středně nízkou.

The post Digitální měna vydaná centrální bankou není v Hongkongu na pořadu dne appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688