Státní rozpočet se v květnu propadl do schodku (Komentář)

Na konci května vykázal státní rozpočet schodek 23 miliard korun, což bylo o více než 4 miliardy horší číslo než loni. Květen je typicky pro státní rozpočet problémový měsíc. Je slabý na příjmové straně kvůli tomu, že v něm nejsou splatné některé daně, především z příjmu právnických osob a DPH. Na výdajové straně ale stát utrácí víceméně rovnoměrným tempem. V červnu budou příjmy pravděpodobně výrazně vyšší, což by mohlo dostat bilanci rozpočtu zpět směrem k nule. 

Pokud si odmyslíme nepříznivou květnovou sezónnost, pokračuje na straně příjmů velmi dobrý výběr daní. Především se jedná o výběr daně z příjmů fyzických osob a sociálního pojištění. Jejich růst o 10-15 % je odrazem výrazného zvýšení platů ve veřejné sféře a pro zaměstnance velmi dobré situace na trhu práce. Pro firmy to ale neplatí. Výběr daní z jejich zisků roste jen o necelá čtyři procenta. Pravděpodobně proto, že musejí více vydávat na mzdy. Pokračuje rychlý růst DPH, a to díky vyšší spotřebě domácností, veřejným investicím a zřejmě i opatřením v boji proti daňovým únikům. 

Rozpočtu nadále prospívá i mimořádný příliv peněz z EU, a to včetně dodatečné platby za minulé programové období evropských fondů ve výši 20 miliard korun. 

Ještě rychleji než příjmy (a to včetně onoho mimořádného přílivu evropských peněz) ale rostou výdaje. Především na sociální dávky (došlo k výraznému navýšení důchodů), příspěvky krajům a obcím na školy (kvůli růstu platů učitelů a nepedagogického personálu) a platů financovaných přímo ze státního rozpočtu (od listopadu vzrostly platy úředníků o 10 %). Odráží se v tom i sliby minulé vlády před loňskými parlamentními volbami. 

Dobrou zprávou je, že relativně slušně rostou investice. Kapitálové výdaje dosáhly ke konci května 23 miliard – to sice není nijak závratné číslo, je ale mnohem lepší než ve stejném období loňského roku (14 miliard). Konečně tak snad dochází k lepšímu rozjezdu projektů spolufinancovaných z EU, ale i národních investic. 

Na konci roku podle nás dosáhne rozpočet schodkem 40 miliard korun. Vyšší čerpání investic (včetně nároků z nespotřebovaných výdajů) ale může hospodaření vlády srazit do ještě hlubšího schodku.

Autor: Marek Dřímal

Zařazenopá 01.06.2018 14:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/f2c70c0b_statni_rozpocet_se_v_kvetnu_propadl_do_schodku


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V