I přes investiční boom zpomalování HDP pokračuje (Analýzy makroindikátorů)

Český HDP si v prvním čtvrtletí podle zpřesněného odhadu připsal 0,4 % q/q. V první polovině loňského roku byla domácí ekonomika premiantem regionu. K jeho konci však růst HDP zvolňoval a v prvním čtvrtletí letošního roku již v dynamice HDP zřetelně zaostává za svými středoevropskými protějšky. Maďarsku, Polsku, ale i Slovensku se daří výrazně lépe. V meziročním vyjádření si česká ekonomika připsala 4,4 %. V tomto relativně vysokém čísle ještě doznívá vysoký růst z loňského roku. Čísla za loňský rok ještě může změnit velká revize časové řady národních účtů, která by měla přijít na konci června. Ta by mohla upravit reportovanou dynamiku za první čtvrtletí letošního roku.

Nahoru ekonomiku táhne zejména domácí poptávka. Silný růst mezd a rostoucí zaměstnanost se podepisují na solidní dynamice soukromé spotřeby. Výrazné zvýšení zaznamenala investiční aktivita, která vytvořila největší část ekonomického růstu. Obě tyto položky jsou velmi dovozně náročné, což se projevuje na statistice zahraničního obchodu. Dovoz rostl výrazně rychleji než vývoz a zahraniční obchod tak dynamiku domácí ekonomiky nezvyšuje. Nejvíce expanzi sráží volatilní tvorba zásob. Za slabším růstem exportů může stát zvolnění ekonomiky eurozóny, kterou v prvním čtvrtletí brzdily jednorázové vlivy ve formě chřipkové epidemie, stávek a horšího počasí. Projevovat by se ale mohl i nedostatek zdrojů v domácí ekonomice, zejména pracovní síly.          

Na nabídkové straně jsme v prvním čtvrtletí zaznamenali vysoký růst stavební výroby. Tu podpořilo příznivé počasí na začátku roku. Na druhé straně se nedařilo průmyslu, který v mezičtvrtletním hodnocení snížil svou přidanou hodnotu a v meziročním vyjádření výrazně zpomaluje. Zpomalení meziročního růstu pozorujeme i v sektoru služeb.   

Očekáváme, že podobně jako HDP zemí eurozóny, by ten český měl v průběhu letošního roku akcelerovat. Nedostatečná kapacita ekonomiky dále podpoří investiční aktivitu, zatímco rapidní růst mezd se odrazí v soukromé spotřebě. Obě položky se projeví na horší bilanci zahraničního obchodu. Ten letos růst HDP nepodpoří. I tak dynamika HDP podle nás dosáhne velmi dobrých 3,8 %.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopá 01.06.2018 10:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/79acb56b_i_pres_investicni_boom_zpomalovani_hdp__pokracuje_
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V