Prezident Miloš Zeman Foto: hrad.cz

Zeman zatím nejmenuje nové soudce. Čeká, až odejde Pelikán

Kandidáti na soudce, jejichž jména již posvětila vláda, si na oblečení taláru mohou počkat ještě dlouho. Přestože je zvykem, že prezident uspořádá jmenovací ceremoniál brzy po schválení kandidátů vládou, prezident Miloš Zeman chce podle zjištění České justice počkat, až odejde ministr spravedlnosti Robert Pelikán. „Je logické a hlavně zdvořilé vyčkat na nového ministra, jestliže jsme v období před vznikem nové vlády,“ reagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Státní zástupce Roman Kafka, známý například z kauzy „lihové mafie“, má převléknout talár a stát se nově soudcem. Jeho jméno už dokonce přestalo figurovat ve jmenném seznamu žalobců. Jmenovací dekret mu však stejně jako celkem 40 kandidátům poslední jmenovací etapy prezident Zeman zatím nepředal, přestože podle informací České justice už jsou dokumenty pro nové soudce podepsané. Bez oficiálního jmenování se však soudci funkce nemohou ujmout. „Termín jmenování zatím není určený, ale za normálních okolností by již být určený mohl,“ reagovala stručně mluvčí resortu spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Vláda jména nových soudců posvětila na konci dubna, takže zatím se čekací doba ještě minulému jmenování nijak zvlášť nevymyká, je však otázkou, kdy a zda vůbec nová vláda vznikne. Referendum ČSSD o účasti ve vládě s hnutím ANO za podpory komunistů odstartovalo v pondělí 21. května a potrvá do 14. června. Ani jméno případného nového ministra spravedlnosti zatím není jasné.

Podle informací z kuloárů prezident odmítl být na při jmenovacím ceremoniálu v jedné místnosti s ministrem spravedlnosti Pelikánem. S tím se dlouhodobě nemusí a definitivní příkop mezi Zemanem a Pelikánem byl vykopán v rámci kauzy hackera Jevgenije Nikulina a jeho vydání do USA.
Pelikánovo rozhodnutí o vydání Nikulina, o něhož měly zájem Spojené státy a Rusko, Zeman opakovaně kritizoval. Pelikána předtím žádal, aby Nikulina vydal do Ruska. Podle Zemana může vydání Nikulina posloužit k vnitropolitickému boji v USA a Česko by se do takového boje nemělo zapojovat. Ministr spravedlnosti v dubnu oznámil, že po vzniku nové vlády skončí ve funkci a sám uvedl, že prezident Zeman by se mu v případě setrvání ve funkci mstil.

Prezident nedávno kritizoval platy začínajících soudců a také to, že soudy jsou příliš pomalé. Je otázkou, jak se nyní justice vypořádá s tím, že si bude muset možná delší dobu počkat na nových 40 soudců.

Nejvíce nováčků by v rámci této jmenovací etapy mělo posílit soudy spadající pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ústí nad Labem.

Prezident jmenoval nové soudce naposledy na sklonku letošního ledna, tehdy jich bylo 25. Do Pelikánových aktuálních nominací se ještě nepromítla ministrova instrukce, podle níž by měli kandidáti na funkci soudce projít jednotným výběrovým řízením.

Eva Paseková