Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2018 13:23:54

Němce znepokojuje vývoj v Itálii, zvyšuje „zranitelnost systému“

Isabel Schnabelová je profesorkou ekonomie na Universität Bonn a členkou pětičlenného týmu ekonomických poradců německé vlády. V rozhovoru pro Politico uvedla, že jádrem krize v eurozóně byla vazba mezi rizikem vládního defaultu a rizikem pádu bank, které mimo jiné zvyšoval velký objem vládních obligací v jejich rozvahách. Bankovní krize zase obratem zatěžuje vládní rozpočty a projevuje se růstem jejich dluhu, takže jde o spojené nádoby. Pokud tedy chceme eurozónu stabilizovat, je třeba znemožnit roztáčení této spirály.

Ekonomka tvrdí, že od finanční krize a dluhové krize v eurozóně již bylo dosaženo značného pokroku. Monetární unie je tak podle ní silnější než před deseti lety. Významným krokem vpřed je společný dohled nad evropskými bankami a to samé platí o systému řešení problémů konkrétních bank, který „omezuje potenciální náklady pro daňové poplatníky“. Ohledně vazby mezi bankami a vládními dluhy ale došlo jen k malému pokroku.

„V Německu byla diskuse o společném pojištění vkladů nahlodána zavádějícími komentáři ze strany bank. Ty vyvolaly obavy, že domácí daňoví poplatníci by museli zachraňovat italské banky či banky v jiné zemi. Jde o zavádějící tvrzení, se kterým lze ale jen těžko bojovat,“ řekla Schnabelová. Podle ní je třeba se zaměřit zejména na to, aby nebyla pokřivena motivace bank směrem k příliš rizikovému či nezodpovědnému chování. Navrhuje tak například, aby banky s příliš vysokými investicemi do domácích vládních obligací čelily vyšším kapitálovým požadavkům.

Posiluje vývoj na italské politické scéně tradiční německé obavy? Podle ekonomky bohužel ano, ale dodává, že se celá situace dá chápat jako ještě větší motivace k reformám. „Neměli bychom čekat na další krizi, která by mohla hodně bolet. Dokonce by mohla euro úplně zničit. Prostor pro záchranná opatření bude omezený, a to jak na straně monetární, tak fiskální. Ohledně vývoje v Itálii jsem ale velmi znepokojena,“ řekla.

Podle Schnabelové různé návrhy směřující proti euru a eurozóně „ničí vzájemnou důvěru“. Měnová unie a podobné systémy přitom částečně stojí na pravidlech, technických postupech a institucích. Ale také na vzájemné důvěře vlád, která musí mít určitou alespoň minimální úroveň. Pokud se tak nestane, „systém se stává zranitelný a klesá ochota k reformám“.

Zdroj: Politico



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688