EU a USA jednaly o clech na ocel a hliník, výsledek je nejasný

31.05.2018
Euroskop, čtk

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a americký ministr obchodu Wilbur Ross se včera setkali v Paříži, aby projednali hrozící uvalení cel na dovoz evropské oceli a hliníku do Spojených států. Uvedla to podle agentury Reuters Evropská komise. Odmítla však spekulovat o tom, zda USA skutečně začnou tato cla vůči Evropské unii uplatňovat.

Nová americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent vstoupila v platnost 23. března. EU je zatím od těchto cel osvobozena, její dočasná výjimka ale již na konci tohoto měsíce vyprší.

„Nebudeme spekulovat o tom, jaké bude konečné rozhodnutí ze strany Spojených států. Nyní je na prezidentovi Spojených států, aby rozhodl,“ uvedl mluvčí Evropské komise. Podle agentury AP budou Ross a americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer v Paříži jednat s evropskými představiteli také ve čtvrtek.

Malmströmová při úterním projevu v Evropském parlamentu vyjádřila naději, že USA poskytnou EU stálou výjimku bez jakýchkoliv kvót či dovozních tarifů. Dodala však, že tato naděje je zřejmě nerealistická.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek