Kdo se bojí Babišova auditu? Nejvíce cestovali tito ministři.

Premiér v demisi Andrej Babiš vyzval ministry, aby vyčíslili své náklady na reprezentaci a pracovní cesty. Současných ministrů i jejich předchůdců se proto redaktoři TV Nova ptali, jestli se Babišova auditu obávají. Většina je klidná a nebojí se, že by se jim nějací kostlivci v ministerské skříni objevili.

S kým, jakou třídou, s jakým servisem a za kolik. Sbírání údajů z cest do zahraničí i po Česku nyní zaměstná všechny ministry. Zmapovat musí i cesty svých předchůdců. V dopise, který má TV Nova k dispozici, je k tomu vyzval premiér v demisi.

Marně bychom hledali ministra, který během svého působení navštívil tolik exotických zemí jako bývalý šéf resortu zemědělství. Byl mimo jiné v Tanzánii, Zambii, Ghaně, Etiopii nebo Číně.

"Když jsem nastoupil na ministerstvo zemědělství, tak jsem jednak zrušil objednávání salonků na letišti v Praze nebo i v Bruselu a vždycky jsem lítal v economy třídě i mezikontinentální lety," uvedl Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Jeho nástupce Jiří Milek se žádného kostlivce po Jurečkovi nebojí. Sám během půl roku v úřadu prý nikam nevycestoval. "Na ministerstvu zemědělství máme tři problémy, o kterých by se dalo říct, že mohou být kostlivci ve skříni, a to vzhledem k tomu, že nevíme, jak se situace u těchto problémů bude vyvíjet. Je to například klimatická změna spojená se suchem," vysvětlil Milek.

Reportáž TV Nova o Babišově dopisu:

Bývalý šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek navštívil ve svém funkčním období například Súdán, Egypt, Omán, Turecko nebo Ukrajinu. Otázku, zda někdy využil nadstandardní služby, nechal bez odpovědi. "Nevybavuji si ani to, že by se pan ministr Zaorálek dopouštěl nějakých úžasných dlouhých tour," prozradil za něj Martin Stropnický.

Současný ministr zahraničí toho více procestoval jako ministr obrany, tedy na postu, který nyní patří Karle Šlechtové. Létal prý především vládní letkou z Kbel, kde VIP servis není. "Tam je režim standardní, můžete si tam dát kafe. Když jste ministr obrany, tak vám ho dají, když jste ministr zahraničí, tak si ho koupíte, takže já s tím nemám vůbec žádný problém," doplnil Stropnický.

Exministryně Kateřina Valachová létala do zahraničí jen výjimečně a vždy prý bez nadstandardních služeb. Cestovala spíš po Česku, a žádného průšvihu se tak nebojí. "Po České republice jsem nejčastěji využívala osobní vozidlo a několikrát jsem při služebních cestách využíval i vlak nebo autobus," sdělila Valachová.

Ani jejímu nástupci Robertu Plagovi Babišův požadavek strach nenahání. "Pan ministr Plaga dosud na žádné zahraniční cestě nebyl," odpověděla stručně mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová. Kompletní vyúčtování všech ministerstev chce mít Andrej Babiš na svém stole do 28 května.


Zařazenočt 17.05.2018 21:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/kdo-se-boji-babisova-auditu-nejvice-cestovali-tito-ministri.html
Přílohy

Související témata

Audit | Andrej Babiš | Ministr financí

Zprávy k cestování



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V