Turecký prezident Erdogan chce větší vládu nad ekonomikou

Turecký prezident Erdogan řekl, že po prezidentských volbách příští měsíc chce získat větší kontrolu nad ekonomikou. Centrální banka by měla přestat brát jeho slova na lehkou váhu a začít podle toho jednat. Jeho komentáře dotlačily oslabenou tureckou liru na nové minimum 4,3990 na páru s dolarem. Letošní ztráty tak činí 13 %.

V rozhovoru pro Bloomberg Television Erdogan řekl, že centrální banka je sice nezávislá, ale až se dokončí přesun na prezidentský systém, už nebude moct dál ignorovat signály hlavy státu. „Jako nezpochybnitelná hlava státu převezmu zodpovědnost, co se týče nutných kroků a rozhodnutí, která se musí v těchto záležitostech učinit,“ řekl v rozhovoru během návštěvy Velké Británie.

Turecko vypsalo na 24. června předčasné prezidentské a parlamentní volby. Podle průzkumů je nejsilnějším kandidátem na vítěze právě Erdogan. Turci přesun na prezidentský systém jasně podpořili loni v referendu. Změna by měla proběhnout po červnových volbách.

Erdogan řekl, že občané budou za jakékoliv problémy plynoucí z měnové politiky vinit prezidenta. „Budou je připisovat prezidentovy. A protože se na to budou ptát prezidenta, musíme přijít s obrazem prezidenta, který je činný v měnové politice,“ řekl Erdogan. „To může být pro některé nepohodlné. Ale musíme to udělat. Protože ti, co vládnou státu, jsou ti, kteří se zodpovídají občanům,“ dodal.

Erdogan podporuje nižší náklady na půjčky, aby podpořil ekonomiku. Vysoké úrokové sazby ostře kritizuje. V pátek je nazval „matkou a otcem všeho zla“. V rozhovoru svůj názor, že vysoké úrokové sazby způsobují inflaci, zopakoval. „Úroková míra je příčinou a inflace důsledkem. Čím nižší jsou úrokové sazby, tím nižší bude inflace,“ vysvětlil svůj názor Erdogan.

Dále je Erdogan přesvědčený, že Mehmet Hakan Atilla, šéf Halkbank, jenž byl americkým soudem shledán vinným za to, že pomáhal Íránu obejít americké sankce, je nevinný a Turecko chce jeho zproštění vinny. „Pokud Hakana Atillu uznají jako zločince, pak to bude téměř jako byste označili Tureckou republiku za zločince,“ řekl.

Zdroj: Reuters


Zařazenoút 15.05.2018 10:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3829310/turecky-prezident-erdogan-chce-vetsi-vladu-nad-ekonomikou.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V