Jiřího Kajínka navštívila ve vězení první dáma, prezident mu udělil milost Foto: Twitter

Ministerstvo spravedlnosti: Lidé častěji žádají o milost

Lidé podávají stále častěji žádosti o milost, ať už přímo pro sebe, nebo pro jiné odsouzené. Zatímco v předchozích letech se počet žádostí zaslaných ministerstvu spravedlnosti pohyboval v průměru kolem 600 ročně, loni jich bylo 747 a letos úřad očekává výrazné překročení tohoto čísla. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Udělení milosti je výhradní pravomocí prezidenta, Miloš Zeman však po svém nástupu do funkce pověřil vyřizováním žádostí ministra spravedlnosti. Za první čtvrtletí letošního roku ministerstvo obdrželo 353 žádostí. Příčinu nárůstu jejich počtu úřad nezná. Mluvčí však na dotaz ČTK sdělila, že na vyřizování agendy i nadále stačí čtyři zaměstnanci – i proto, že část žádostí se opakuje.

„Od roku 2013 bylo podáno celkem 3559 žádostí o milost. Avšak pouze v 15 případech šlo o situaci, kdy člověk trpěl závažnou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující život. Tyto případy ministr spravedlnosti postoupil prezidentu republiky k rozhodnutí,“ shrnula Schejbalová.

Právě závažnou chorobou odsouzeného či trestně stíhaného omezil Zeman případy, v nichž mu úřad může žádost předložit. Všechny žádosti, které tuto podmínku nesplňují, musí ministr zamítnout.

Zeman dosud udělil devět milostí, z toho pět mu postoupil ministr. U dalších čtyř se prezident rozhodl na základě jiných skutečností, které sám shledal jako oprávněné, protože pravomoc udělovat milosti z vlastního rozhodnutí mu zůstala.

Žádost o milost může podat kdokoliv ve svůj prospěch i ve prospěch jiného člověka. Využít při tom může formulář z ministerského webu, v němž popíše okolnosti případu a důvody, které jej k žádosti vedou.

Počet podaných žádostí o milost:

Rok 2013 2014 2015 2016 2017 2018 (leden až březen)
Počet žádostí 556 690 588 625 747 353

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

(čtk)