Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.05.2018 17:44:09

ČEZ (Koupit, 12m cíl = 542 CZK) - Výsledky za Q1 18 mírně za očekáváním (Komentář k výsledkům)

Výsledky celkově zaostaly za tržním i naším očekáváním. U provozního i čistého zisku se v meziročním srovnání projevily některé jednorázové efekty. Na výsledek negativně působily nižší realizační ceny vyrobené elektřinyČR a nižší produkce uhelných elektráren a paroplynového zdroje. Management ponechal svůj výhled na EBITDA i čistý zisk beze změny.

Klíčové trendy v hlavních segmentech:(1) Tradiční energetika byla hlavním faktorem propadu celkové EBITDA, když zde dosáhla 8,0 mld. CZK, což bylo o 16 % méně než vloni. Kromě výše uvedených realizačních cen a nižší výrobě elektřiny negativně působily i vyšší náklady na emisní povolenky. Vloni ČEZ navíc zaúčtoval pozitivní dopad (700 mil. CZK) z dohody o narovnání se společností Sokolovská uhelná. Společnost v tradiční energetice vyrobila 15,6 TWh elektřiny, což bylo o 7 % méně než vloni. Růstem nepřispěly ani jaderné elektrárny, jejich produkce se snížila o jedno procento. Díky celkově slabší výrobě ve Q1 18 snížil management odhad pro produkci za celý rok na 62,1 TWh (původně 63,4 TWh). Pro jaderné elektrárny ponechal odhad na 29,7 TWh. (2) Nová energetika ve Q1 18 přispěla do celkové EBITDA 1,1 mld. CZK, což znamená meziroční pokles o 4 %. Negativně působil především nižší příděl zelených certifikátůRumunsku, naopak pozitivně hospodaření ovlivnila akvizice větrných parkůNěmecku. (3) EBITDAdistribuci dosáhla 5,4 mld. CZK, což značí růst o 4 %, a to vlivem vyšších hrubých maržíČeské republice a Rumunsku. V České republice byla EBITDA negativně ovlivněna vyššími osobními náklady kvůli nárůstu počtu zaměstnanců. (4) Na segment Prodej (1,3 mld. CZK, +1 % yoy) nepříznivě dopadly nižší hrubé marže kvůli vyšším nákladům na nákup elektřiny a plynu v České republice. Naopak Rumunsko přispělo vyššími maržemi a výsledky byly pozitivně ovlivněny i konsolidací skupiny Elevion (součástí je od září 2017). (5) Segmenty Těžba a Ostatní přispěly 1,2 mld. CZK, respektive 0,6 mld. CZK, což je oproti Q1 17 o 7 %, respektive 9 % méně.

Provozní a čistý zisk: ČEZ reportoval meziročně nižší odpisy o 4 %, a to ve výši 7,1 mld. CZK. Zařazení nového bloku elektrárny Ledvice a zahájení jeho odepisování bylo více jak kompenzováno aktualizací dlouhodobého předpokladu životnosti elektráren ČEZ. S uvedením nového bloku do provozu souvisí i nižší kapitalizace úroků, respektive vyšší úrokové náklady (1,2 mld. CZK, +36 % y/y). V rámci ostatních nákladů a výnosů vypadl pozitivní vliv přecenění opce na akcie MOLroce 2017 (+0,5 mld. CZK). Čistý zisk tak celkově klesl o více jak 16 % na 7,3 mld. CZK.

Výhled managementu: ČEZ ponechal svoji guidance pro letošní rok beze změny, tzn. EBITDA odhaduje v intervalu 51 až 53 mld. CZK, očištěný čistý zisk pak v rozmezí 12 až 14 mld. CZK.

Dividendová politika: Představenstvo rozhodlo o návrhu dividendy za rok 2017 ve výši 33 CZK na akcii, což odpovídá 86 % konsolidovaného očištěného čistého zisku. Aktuálně nastavená dividendová politika počítá s výplatou 60 až 100 %. Návrh bude projednáván na valné hromadě konané 22. června 2018.

Potenciální dopad na naše odhady a naše doporučení:Výše provozního i čistého zisku se výrazněji neodlišovala od našich stávajících odhadů. Věříme, že vyšší využití jaderných zdrojů a stabilizace realizovaných cen elektřiny pomůže ČEZ k lepšímu výsledku. Letošní dodávky má zajištěné za průměrnou realizovanou cenu 31,5 EUR/MWh. Pro příští rok má zajištěno za stejnou cenu zhruba 70 % objemu dodávek. Předpokládáme, že vzhledem k aktuálnímu vývoji ceny elektřiny se podaří managementu zbytek dodávek pro rok 2019 realizovat za vyšší ceny. CFO Martin Novák na konferenčním hovoru uvedl, že očekává pokračující trend rostoucích cen elektřiny. Naše nákupní doporučení tak ponecháváme nadále v platnosti, nicméně vzhledem k dosažení naší cílové ceny přistoupíme v nejbližší době k její revizi.

Hlavní rizika: Značný pokles cen silové elektřiny, neočekávané odstávky jaderných zdrojů oproti stávajícímu plánu, výrazné snížení dividend.

Očekávané události: Valná hromada ČEZ se uskuteční 22. června. Výsledky hospodaření za Q2 18 by měly být oznámeny 7. srpna.
Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688