Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.05.2018 14:43:31

Schwab: Býk bude ztrácet na síle, investorům pomůže disciplína

Volatilita akciového trhu se v posledních dnech poněkud snížila, ale podle Liz Ann Sondersové z investiční společnosti Schwab pokračuje souboj pozitivních a negativních faktorů. „Domníváme se, že americký trh se i nadále nachází v dlouhodobém býčím trendu, ale zároveň bude procházet turbulencemi a není možné vyloučit, že otestuje i dno, kterého bylo dosaženo před několika týdny,“ píše v nové zprávě analytička.

Politická nejistota spolu s obavami z obchodního konfliktu a výsledků blížících se voleb v USA patří mezi hlavní negativní faktory. Proti nim stojí snížení daňové zátěže korporátního sektoru, deregulace a očekávaná repatriace zisků obchodovaných společností ze zahraničí. Sondersová poukazuje i na obavy ze zplošťující se výnosové křivky, ale je toho názoru, že recese se stává reálnou hrozbou až ve chvíli, kdy dojde k úplné inverzi křivky.

Růst amerického produktu byl v prvním čtvrtletí letošního roku poněkud slabší, ale podle Schwabu není třeba význam tohoto vývoje přeceňovat už proto, že vedoucí indikátory nadále vyznívají značně pozitivně. Na druhou stranu ceny akcií již odrážejí očekávaný vysoký růst ziskovosti obchodovaných firem a podle některých indikátorů dochází k určitému útlumu na straně investičních výdajů korporátního sektoru.

Významným faktorem se stává vývoj na komoditních trzích, a zejména růst cen ropy. „Byly doby, kdy se ekonomové vyšších cen ropy obávali. Každý růst o deset dolarů za barel byl považován za značnou brzdu spotřeby a investic a celkově převažovalo uvažování založené na zkušenostech ze sedmdesátých let. Jenže ekonomové nyní čekají zdravý růst i přesto, že ceny ropy opět rostou. Čím to je? Americká těžba se během posledních deseti let zdvojnásobila a americké firmy nyní z vyšších cen ropy spíše těží, než aby je poškozovaly.

Na straně spotřebitele jsou pak vyšší výdaje za pohonné hmoty do určité míry vyváženy daňovými změnami. A i zbytek světa zatím podle Schwabu nevykazuje známky negativního šoku z rostoucích cen ropy a je schopen udržet si dosavadní tempo růstu. Například v Evropě přitom ceny pohonných hmot zůstávají v podstatě beze změny.

Schwab poukazuje i na to, že je nutno rozlišovat mezi růstem cen ropy taženým poptávkou a tím, který je tažen nabídkovou stranou trhu. V současné době mohou být ve hře oba faktory, ale velkou roli hraje poptávka, a to zejména z rozvíjejících se ekonomik. Právě to by mělo ještě více snižovat obavy z dopadu vyšších cen ropy na světovou ekonomiku.

„Protivítr je nyní na akciovém trhu silnější než dříve, ale stále tu najdeme řadu prorůstových faktorů, což dohromady vede k vyšším fluktuacím cen. Podle našeho názoru je stále přítomno dost pozitiv na to, aby býčí trh pokračoval, ale zisky v následujícím období zeslábnou, volatilita zůstane vysoko a investor by měl být v tomto prostředí disciplinovaný. Zejména by se měl vyhnout přehnaným reakcím na špatné zprávy a pozornost by měl věnovat hlavně fundamentu,“ doporučuje Schwab.

Zdroj: Schwab

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688