Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.05.2018 15:00:31

Perly týdne: Poslední levné nemovitosti na světě a auta z 3D tiskáren

Trhy, ekonomika, politika – Trh slábne již hodně dlouho a Čína má technologicky navrch

Bez FANGu ani ránu: Hodnotit letošní vývoj na amerických akciových trzích lze z mnoha pohledů. Jeden z těch zajímavých prezentuje investiční společnost Schwab, která porovnává vývoj celého indexu S&P 500 s vývojem cen akcií skupiny společností nazývané FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google). Graf ukazuje, že zatímco celý trh (včetně FANG) začal na počátku letošního roku váhat, bez této skupiny akcií je jeho váhavost zřejmá již od počátku roku loňského. Jinak řečeno, tahounem trhu za posledních téměř 12 měsíců byly zejména velké technologické společnosti. A teprve když investoři začali ztrácet optimismus i u těchto titulů, projevila se naplno již déle trvající slabost trhu:



Masivní „technologickýdeficit s Čínou: Eurostat tento týden na základě následujícího grafu tvrdí, že zdaleka nejdůležitějším exportním trhem pro výrobce technologicky vyspělých produktů z EU jsou Spojené státy. Až s velkým odstupem za nimi se nachází Čína a opět s velkým odstupem za ní Švýcarsko:

Druhý graf se zaměřuje na dovozy technologicky vyspělého zboží do EU a zde již se na první místo dostala Čína (asi třetina celkových dovozů), která předehnala Spojené státy, za kterými je na třetím místě s velkou ztrátou Švýcarsko. Za pozornost stojí, že zatímco EU do Číny v roce 2017 vyvezla technologické produkty v hodnotě necelých 40 miliard dolarů, z Číny EU importovala toto zboží za více než 120 miliard dolarů. Spojené státy exportovaly do Unie technologické zboží za více než 90 miliard dolarů, dovozy se pohybovaly na necelých 85 miliardách dolarů:


Byznys – Vytiskněte si svoje auto, prodejte Teslu a kupte nemovitost v Severní Koreji

Tesla se nezabývá „pitomostmi“: Řada médií se i tento týden věnuje společnosti Tesla. CNBC píše, že investoři, kteří krátkými pozicemi sází na pokles ceny jejích akcií, nyní cítí svou velkou příležitost. Mezi ně patří i známý „shortař“ Jim Chanos, který varuje ostatní, aby se nenechali oklamat „teatrálností“, kterou předvedl šéf Tesly Elon Musk během rozhovoru s analytiky. Musk mimo jiné odmítal odpovídat na „nudné a pitomé“ otázky, které se týkaly financí společnosti a jejích výsledků.

Chanos tvrdí, že Musk se hlavně snažil odvést pozornost investorů od zhoršujícího se finančního zdraví firmy. Carson Block z Muddy Waters Capital, který je také známým investorem sázejícím na pokles ceny akcií, zase říká, že konfrontace mezi Muskem a analytiky může naznačovat, že se děje „něco vážného“. Někteří analytici očekávají, že Tesla si bude do konce roku muset říci investorům o další peníze. Pokud ale budou její vztahy s Wall Street napjaté, může to celý proces ještě více zkomplikovat.

Vytiskněte si svoje auto: Reuters informuje, že americká automobilka GM chce vsadit na 3D tiskárny, které by podle jejího vedení měly zlevnit výrobu. GM na svém plánu spolupracuje se společností Autodesk a cílem je vyrábět lehčí a levnější autodíly tištěné na zmíněných tiskárnách, které by zároveň měly automobilce pomoci v rozšíření produktového portfolia o vozy s alternativním pohonem.

GM minulý rok oznámila, že do roku 2023 bude nabízet 20 vozů s elektrickým a vodíkovým pohonem. Podle některých názorů jí může konkurenční výhodu poskytnout právě tištění součástek a součástí vozů mimo jiné proto, že lehčí vozy budou mít větší dojezd, a právě ten je pro většinu možných zájemců o elektromobil klíčovým faktorem při rozhodování o koupi.

Autodesk využívá cloudové služby a speciální inteligentní algoritmy. Ty 3D tiskárnám umožňují vyrobit součástky, které by se jinak skládaly z několika dílů a měly by větší hmotnost. Podobnou cestou se vydává například i General Electric a o testování 3D tiskáren hovoří i Ford. GM je testuje již delší dobu a během jednoho roku by se takto vyrobené díly měly podle vedení firmy ukázat v závodních speciálech. Do pěti let by pak mělo dojít k širokému využití technologie v běžných vozech.

Poslední levné nemovitosti: Reuters tento týden také informuje, že některé developerské společnosti a spekulanti z Číny chtějí sázet na rychlé zlepšení vztahů mezi Severní Koreou a zbytkem světa. To žene nahoru ceny realit v pohraničních čínských městech a dokonce vyvolává zájem o nemovitosti v nejizolovanější zemi na světě. Minulý týden tak například čínská investiční platforma Uoolu.com poskytla návod pro zájemce o koupi severokorejských nemovitostí.

Severní Korea je zahraničním investorům povětšinou naprosto uzavřena kvůli své celkové izolovanosti, kterou ještě prohloubily poslední sankce uvalené na zemi kvůli jejímu jadernému programu. Jenže v posledních týdnech proběhlo dramatické zlepšení vztahů mezi Severní Koreou a Čínou a dokonce je naplánované setkání amerického prezidenta Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. V Číně to vyvolalo vlnu spekulací týkající se i realit v Severní Koreji, nicméně prozatím je tam nemůže nakupovat nikdo jiný, než sami Severokorejci.

U nás doma – Sucho a Pošta v krizi

Řidičova (ne)odpovědnost: Idnes.cz poukazuje na nové rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého „řidič neručí za připoutání dospělého spolujezdce“. Jinak řečeno, řidič nemá povinnost zajistit, aby se dospělý spolujezdec připoutal bezpečnostním pásem. Musí však dbát na to, aby byly připoutané malé děti. Ústavní soudci to uvedli v nálezu ke stížnosti muže, který byl odsouzen za dopravní nehodu, při níž zahynul jeho bratr.

Sucho kam se podíváš: Intersucho.cz (společný projekt CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu) přináší následující mapu, která ukazuje současnou odchylku půdní vlhkosti od dlouhodobého standardu:


Idnes.cz v souvislosti se suchy píše, že „je sice teprve začátek května, ale množství vody v řekách a potocích připomíná situaci, která nastává až uprostřed horkého léta. Mělčí studny se ocitají bez vody“. Zemědělské porosty na tom údajně ještě nejsou kriticky, ale od minulého týdne už někteří zemědělci i družicová data hlásí první známky jejich ohrožení. O suchu se ve středu při návštěvě vlády na jižní Moravě zmínil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO): „Začíná se výrazně přibližovat situace, že letošek by mohl být krizový rok z pohledu sucha, skutečně dramaticky vysychá celá republika“. Vyhlásil dotační výzvu pro obce na hledání a budování nových zdrojů pitné vody. Ministerstvo v ní rozdělí 600 milionů korun.

Česká pošta v krizi vedení: Ihned.cz tvrdí, že „vedení České pošty se rozpadá, rezignoval finanční i obchodní ředitel“. Podle informací HN rezignovali oba manažeři v pondělí po oznámení výsledků výběrového řízení na nového generálního ředitele, v němž zvítězil Roman Knap. Generálního ředitele pošty Martina Elkána odvolal ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar v únoru. Jako důvod uvedl, že podniku chybí vize a strategie budoucího rozvoje.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688