Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.05.2018 16:30:17

Petr Dufek: ČNB pozměnila prognózu kurzu koruny, inflace zůstane pod cílem i nadále

I na svém květnovém zasedání ponechala bankovní rada ČNB své úrokové sazby beze změny. Pro zachování sazeb hlasovala většina členů rady, nicméně našel se jeden hlas pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Bankovní rada opírala svoje aktuální rozhodnutí o nejnovější prognózu, s níž je konzistentní relativní stabilita tržních úrokových sazeb až do přelomu roku 2018 a 2019. Bankovní rada vyhodnotila rizika prognózy jako vyrovnaná.

Guvernér na tiskové konferenci následně uvedl, že domácí inflační tlaky zůstávají silné a odráží se v nich rostoucí mzdy, i když se inflace nachází a nejspíše i nadále bude nacházet pod cílem centrální banky. Aktuálně nižší inflace je podle ČNB výsledkem nižších dovozních cen a odeznívání inflačních faktorů z předchozího roku. Přesto by podle něj mohlo ještě v posledním čtvrtletí letošního roku (event. i dříve) dojít k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Limitujícím faktorem ovšem i nadále zůstane uvolněná politika ECB.

Co dále očekávat od ČNB?

I když se na posledním zasedání našel jeden hlas pro vyšší sazby, nepředpokládáme, že by se v nejbližších měsících k němu přidaly nějaké další. I když je ekonomika na vrcholu cyklu, boom realitního trhu zatím nekončí a trh práce se nadále přehřívá, nepředpokládáme, že by se ČNB odhodlala k akci dříve než v posledním čtvrtletí letošního roku. Neměníme proto svůj dosavadní výhled pro letošní a vlastně ani pro příští rok.

Co nového v prognóze?

Letošní druhá prognóza ČNB se příliš od té únorové neliší. Největší změna je u očekávané inflace pro letošní rok, která by podle ČNB měla zůstat neustále pod cílovou dvouprocentní hodnotou. Pokud jde o růst ekonomiky, je ČNB o něco optimističtější než před třemi měsíci. Pokud jde o tříměsíční PRIBOR, ČNB lehce zvýšila očekávání na konec letošního roku a naopak o tři desetiny procentního bodu snížila výhled pro konec roku 2019. Jde tedy o další úpravu prognózy pro rok 2019 směrem dolů, nicméně centrální banka se tak pouze přiblížila našemu očekávání.

Zvláštní pozornost by si asi zasloužila koruna, která se aktuálně nachází nad hranicí 25,50 CZK/EUR, zatímco ve své dnes už staré prognóze se měla ve druhém kvartálu pohybovat pod úrovní 25 korun za euro. Nově ČNB počítá pro toto období s kurzem 25,20, nicméně jak bylo patrné na tiskové konferenci, aktuální kurz ji nijak netrápí. Přesto pokud by se koruna delší dobu od prognózy odchýlila, vytvořila by prostor právě pro možné (a už zmíněné) dřívější zvýšení úrokových sazeb.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.04.2024Inflace zůstala i v březnu na cíli ČNB - trochu zlobila doprava Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.11.2022Koruna i nadále pod intervenční hladinou ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688