TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.04.2018 23:57:45

Změny od května: Lepší ochrana identity, i 130 tisíc od úřadu práce.

Nový měsíc s sebou přinese řadu změn, které se dotknou prakticky všech Čechů. Týkají se nejen nových opatření v přístupu k ochraně osobních údajů, ale třeba i kouření na letišti, omezení v dopravě nebo změn na sociálních sítích. Od května navíc vzrostou náhradní platy pro pracovníky, kterým krachující zaměstnavatel nedal peníze.

Zákaz kouření na letišti v Praze

Pražské Letiště Václava Havla se od prvního května stane zcela nekuřáckým letištěm. Cigaretu si nezapálíte v žádném z interiérových prostorů - včetně terminálů a doposud fungujících kuřáckých koutků. A zákaz se týká i elektronických cigaret. Kouřit bude nově možné pouze na vyhrazených místech před vstupy do hal. Letiště tak následuje příkladu dalších zemí, jako jsou Velká Británie, Španělsko či USA. Jestli souhlasíte s novým nařízením, hlasujte zde.

 

Ochrana osobních údajů

Výslovný souhlas se zpracováním osobních údajů, informování do tří dnů v případě, že se k datům někdo neoprávněně dostane nebo právo na odstranění osobních údajů. To jsou jen některé z novinek, které přináší směrnice Evropské komise o ochraně osobních údajů (GDPR), která vejde v účinnost 25. května. Lidé tak budou přesně vědět, jaké informace o nich firmy, úřady nebo nemocnice mají. Směrnice má mimo jiné zajistit i to, aby měl člověk vždy jasný přehled o tom, s čím vlastně souhlasí a to i na internetu, kde jsou osobní údaje často součástí "balíčku" obchodních podmínek. 

 

 

 

Změny na sociálních sítích

Výše zmíněná směrnice se dotkne i uživatelů sociálních sítí, Facebook už proto začal rozesílat svým uživatelům dotazy, jestli může v jejich fotografiích a videích používat technologii pro rozpoznávání obličeje nebo dál sdílet informace z profilů. A podobné je to i s cílenou reklamou. Pokud uživatel nesouhlasí, aby společnost používala data od partnerů, může to jednoduše zakázat.

 

Náhradní výplaty od státu

Od nového měsíce vzrostou "náhradní výplaty" lidem, kterým zaměstnavatel v insolvenci dluží peníze. Poskytuje je úřad práce, který v současné době může udělit za měsíc maximálně 41 384 korun. Od 1. května se tento strop navýší na částku 44 256 korun. Protože je možné žádat o mzdové nároky za tři měsíce, maximální suma, kterou může člověk na náhradních výplatách od pracovního úřadu dostat, vzroste ze 124 152 korun na 132 768 korun.

 

 

 

Přehledy k daňovému přiznání

Do 2. května 2018 musejí osoby samostatně výdělečně činné doručit na svou zdravotní pojišťovnu a Okresní správu sociálního zabezpečení přehledy o příjmech a výdajích za rok 2017. Přehledy odevzdávají jak OSVČ na hlavní činnost, tak například i zaměstnanci, kteří si během roku 2017 přivydělávali činností vedlejší.

 

Změny v dopravě

Obyvatelé větších měst, kteří cestují do práce nebo školy městskou hromadnou dopravou, by se v květnu opět měli obrnit trpělivostí. Řadu dopravních omezení plánují Praha, Ostrava ale i Brno, kde se navíc na celý rok uzavře Údolní ulice. Auta ani MHD neprojedou od křižovatky s Úvozem až po odbočku ke koupališti na Kraví hoře. Dělníci budou vyměňovat vodovody, kanalizaci, trakční vedení i koleje.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688