Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.04.2018 17:08:47

Investiční honba za technologickým úspěchem dosáhla nevídaných rozměrů

Shira Ovide si na stránkách Bloomberg Gadfly všímá toho, „jak moc stojí technologická válka“. Během prvního čtvrtletí letošního roku totiž americké korporátní „velmoci“ Alphabet, Amazon, Microsoft a Facebook dohromady investovaly 16,2 miliardy dolarů včetně investic do nemovitostí, skladů či datových center. Investice tak byly v tomto čtvrtletí o 68 % vyšší než za stejné období minulého roku a toto tempo růstu je mnohem vyšší, než růst tržeb zmíněných společností.

Společnost Alphabet investovala v prvním čtvrtletí 7,3 miliardy dolarů, z toho šly 2,4 miliardy dolarů na nákup komerčních nemovitostí v New York City. I bez tohoto nákupu tak firemní kapitálové výdaje dosáhly stejné úrovně, jako tomu bylo u společnosti Exxon Mobil, která musí investovat ohromné částky do průzkumu a těžby ropy a plynu. Jinak řečeno, z investičního hlediska je nyní „těžba“ dat stejně náročná jako těžba ropy a plynu.

Teoreticky by přitom podle Bloombergu mělo platit, že po dosažení „gigantických rozměrů“ by se měly dostavit úspory v investicích. Jenže technologie tak fungovat nemusí, protože giganti se v tomto odvětví snaží hlavně o ukořistění většího tržního podílu a o expanzi na nové trhy. A to znamená ne nižší, ale vyšší investiční výdaje.

Alphabet vedle realit investoval do globální počítačové sítě a cloudových služeb. Vedle toho také pokračují obrovské projekty zahrnující podmořské kabely, jejichž cílem je poskytnout Googlu konkurenční výhodu v rychlosti internetu. Amazon a Microsoft se zaměřovaly zejména na cloudové služby, Amazon navíc investuje značné částky do své logistiky a dopravy. Nejrychleji rostou kapitálové výdaje u Facebooku, ale není tak úplně jasné, co s těmito penězi firma vlastně dělá.

Investory občas obrovské investiční částky znervózní, ale většinou se poté zase uklidní díky přesvědčení, že jde o investice do budoucnosti a růstu. Za posledních 12 měsíců investovaly zmíněné firmy celkem 60 miliard dolarů. Jde o obrovskou částku, ale je to nevyhnutelný důsledek neustálého růstu ambicí technologických firem, uzavírá Bloomberg.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688