Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  30.04.2018 10:32:37

Mzdy by měly růst rychle, ale české odbory tlačí na pilu trochu příliš

Zítra je Svátek práce, a tak dnes věnujme zvýšenou pozornost čerstvé zprávě potenciálně důležité právě pro český trh práce.

 

Na svém pátečně-sobotním sjezdu si Českomoravská komora odborových svazů hlasováním potvrdila, že její dosavadní předseda Josef Středula byl mužem na svém místě, tj. zvolila si ho jako předsedu i pro další čtyřleté volební období. Středula už na začátku sjezdu slíbil, že bude chtít zvýšení minimální mzdy od ledna 2019 o 1 500 na 13 700 (na graf u poslední, zelený sloupec).
       

Středulův návrh by znamenal meziroční růst minimální mzdy o 12 %. To je mírně nad úrovní posledních let (v graf u viz červené puntíky) a výrazně nad úrovní námi očekávaného růstu průměrné mzdy (v roce 2019 mírně nad 6 %). Vzhledem k tomu, že příští rok by mělo napětí na trhu práce konečně začít polevovat (slabší zahraniční poptávka, přísnější domácí měnové podmínky), je o návrh pro českou ekonomiku na hraně únosnosti. Zejména pokud si uvědomíme, že s vyšší minimální mzdou se obvykle zvyšují i mnohé další, vyšší mzdy - ať už legislativně (celá škála zaručených mezd) nebo v důsledku vnitrofiremních tlaků na zachování odstupů v odměňování různě náročných profesí.

 

Obecně však lze říci, že dokud si firmy stěžují na přetlak zakázek a nedostatek volných lidí na trhu práce, je česká ekonomika mimo svou rovnováhu. Je příliš konkurenceschopná, příliš levná. A pokud se nedaří odborářům v jednotlivých odvětvích/firmách dosáhnout zvýšení mezd šitého na míru situaci (tj. ziskům) těchto odvětví/firem, lze razantní zvyšování minimální mzdy chápat jako centrálně koordinovaný, plošný (a tudíž jednotlivým odvětvím/firmám hůře padnoucí) náhradní způsob, jak českou ekonomiku tlačit zpátky k rovnováze.

 

Josef Středula ovšem jedním dechem s vyšší minimální mzdou zmínil, že chce „do tří či čtyř let“ prosadit zkrácení zákonné, tzv. stanovené (maximální) pracovní doby ze 40 hodin na 37,5 (mimochodem jde o nápad starý už téměř 20 let). Tento druhý návrh je z podobného soudku jako zvýšení minimální mzdy, pouze je velmi mírně měkčí v tom, že z něj plyne zvýšení hodinové mzdy jen o zhruba 11 %, ale naopak je výrazně tvrdší v tom, že by se týkal celé ekonomiky, nikoli jen segmentů, kde jsou vypláceny velmi nízké mzdy. Odbory sice tvrdí, že zkrácená týdenní pracovní doba v délce 37,5 hodin už je zavedena v 77 % firem, ve kterých ČMKOS působí, jenže nikde není k nalezení informace, kolik je to vlastně firem a jak velké části ekonomiky se to týká. Zkrácená pracovní doba je podle zákoníku práce přípustná jen na základě kolektivní smlouvy, takže lze předpokládat, že ono zkrácení se zatím povedlo spíše ve větších firmách a institucích.

 

Kombinace obou navržených opatření by znamenala výrazně silnější vzedmutí mzdových nákladů, než česká ekonomika zažila - a bez problémů přežila - v minulých letech. Hrozí, že tentokrát budou dopady příliš tvrdé, zejména pokud by odbory chtěly další zvyšování minimální mzdy i po roce 2019. České mzdy určitě potřebují zvýšení, je však třeba postupovat s rozmyslem, abychom se z nerovnováhy na straně přílišné konkurenceschopnosti během několika málo let nepřehoupli do nerovnováhy opačné.

 

Trh práce je totiž jako parník, který reaguje jen pomalu. Pokud zatočíme kormidlem správným směrem, ale učiníme tak příliš prudce, náprava v podobě naopak zbytečně zvýšené nezaměstnanosti pak bude trvat dlouho a bude nepříjemná. Ale to už Josef Středula možná v čele odborů nebude.

Michal Skořepa

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688