Úvodní stránka

České zdravotnické firmy na veletrhu TIHE 2018

Publikováno:
26.4.2018
Autor:
Odbor řízení exportní strategie a služeb 51400

Ve společné české expozici českých firem vystavovalo 6 českých firem společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu.


Na výstavišti Uzexpocentre v hlavním městě uzbekistánu Taškent se proběhl ve dnech 18. až 20. dubna již 23. ročník jednoho z nejdůležitějších zdravotnických veletrhů v této oblasti. Jeho organizátorem byla společnost ITECA spolu se zahraničním partnerem ITE Group Plc. Tento veletrh sdružuje lékaře a zdravotnické pracovníky s předními výrobci, prodejci a distributory, kteří si zde navzájem vyměňují řadu osvědčených postupů.

 

Společná expozice českých firem se nacházela v hale 2, D 60 – D 66 a na celkové ploše 91 m2 vystavovalo 6 českých firem společně s MPO, jmenovitě: BLOCK a. s., EGO ZLÍN, spol. s r.o., MEDIATRADE s. r. o., PD Clean s. r. o., Prospon, spol. s r. o. a ZPT Vigantice spol. s r. o.

V úvodu přivítali účastníky českého stánku velvyslanec ČR, J. E. Jaroslav Siro a obchodní rada ČR Juraj Melioris. Osobně se seznámili s firmami na společné expozici. Český stánek navštívila i oficiální uzbecká delegace, jmenovitě náměstek ministra zdravotnictví Uzbekistánu Abduhakim Chadžibaev a další členové delegace.

V rámci tzv. „Českého dne“ byla druhý den veletrhu pro zájemce uspořádána návštěva nemocnice Akfa Medline, které se zúčastnili všichni zástupci firem na společné expozici. Po představení nemocnice proběhla prohlídka vybraných oddělení. Zúčastněné firmy velmi ocenily, do jaké míry se jim zastoupení nemocnice věnovalo.

O úspěšnosti veletrhu pro české firmy svědčí vysoká návštěvnost národního stánku, kde kromě udržování vztahů se současnými obchodními partnery získali naši podnikatelé řadu nových zajímavých kontaktů. Pozornost návštěvníků vzbudilo i řešení stánku, o čemž svědčí i ocenění výstavní správy za Special Award for National Stand Organiser”.

Firmy byly s letošní účastí na veletrhu velmi spokojené, což také potvrzují jejich následující slova. Ing. Jelena Gončarova, MBA, obchodní ředitelka pro východní Evropu a Asii uvedla: Veletrhu TIHE se naše společnost v letošním roce zúčastnila již po páté. Akci hodnotíme jako velmi zdařilou a přínosnou, zákazníci znají náš produkt, obraceli se na nás s konkrétními požadavky. Vidíme obrovský pokrok v naší snaze o vstup na trh v Uzbekistánu. Setkali jsme se se stávajícími obchodními partnery a získali mnoho nových kontaktů. Zajímavá pro nás byla exkurze do nemocnice AKFA MEDLINE, kde je instalováno naše zařízení.  Děkujeme MPO za podporu naší účasti na výstavě, panu velvyslanci a obchodnímu radovi  za podporu při jednáních s novými obchodními partnery. Děkujeme také organizačnímu týmu realizátora."

Společnost PROSPON spol. s r. o., zabývající se výrobou a distribucí ortopedických a traumatologických implantátů: „Účast firmy na TIHE 2018 byla přínosem jak z hlediska získávání informací o potenciálních zákaznících na trhu Uzbekistánu, tak i porovnáním různých přístupů a systému úhrad zdravotnické péče v tomto regionu. Získali jsme velice cenné informace o potřebách uzbeckého zdravotnictví, navázali jsme kontakty s možným přesahem na prodeje našich výrobků a trochu jsme pochopili místní zvyklosti. Veletrh navštívili kromě uzbeckých odborníků i lékaři a distributoři z Tádžikistánu a Turkmenistánu, kde je možné naše výrobky nabídnout také. Výstava splnila naše očekávání, podpora ze strany našich státních orgánů byla velmi přínosná a předpokládáme, že s našimi výrobky na místním trhu se zdravotnickými prostředky uspějeme," zhodnotil Ing. Zdeněk Čejka, ředitel společnosti PROSPON spol. s r. o.

 Hlavním cílem BLOCK a. s. na výstavě bylo projednání již rozpracovaných konkrétních nabídek pro uzbecké partnery a zákazníky. Dále pak prezentace společnosti z hlediska komplexní dodávky sofistikovaných staveb na klíč v oblasti zdravotnictví a farmacie. Tento základní cíl se podařilo celkově naplnit. V rámci termínu konání proběhla další separátní jednání, kdy osobním projednáním a prezentací byly dále doupřesněny možnosti vstupu na trh Uzbekistánu v oblasti zdravotnictví a farmacie. Vážíme si podpory, kterou Česká republika poskytuje exportérům a i nadále bychom rádi ve vzájemné spolupráci pokračovali. Na podzim by mělo proběhnout mezivládní jednání v Uzbekistánu za účasti ministra průmyslu a obchodu a ke konci roku snad jednání na úrovni prezidentů ČR a Uzbekistánu. I zde bychom byli rádi za podporu exportérů možností účasti na těchto mezivládních jednáních. Co se týká výstavních prostor společné expozice, ta byla plně postačující pro prezentační účely jednotlivých českých společností a zároveň zázemím pro české vystavovatele. Děkujeme za podporu a těšíme se na další případnou spolupráci," dodal Ing. Michal Navrátil, Key Account Manager firmy BLOCK a. s.

Bc. Mája Maximová, obchodní ředitelka pro Rusko a státy SNS sdělila: „Ráda bych Vám poděkovala za výbornou organizaci účasti českých firem na  veletrhu TIHE 2018 v Taškentu. Všechno bylo zajištěno na vysoké úrovni. Během výstavy proběhla jednání s představiteli ministerstva zdravotnictví, ministerstva vnitra a obrany Uzbekistánu. Věřím, že nám to pomůže úspěšně vstoupit na uzbecký trh a nadále rozvíjet exportní příležitosti v tomto teritoriu."

Chtěl bych vyjádřit velké poděkování za skvělou přípravu veletrhu, podporu v realizaci naší části společného stánku a výborné zázemí a v této souvislosti bych chtěl potvrdit, že společná expozice České republiky je vždy velmi lákavá, vizuálně zajímavá a pro místní i zahraniční návštěvníky velmi atraktivní. Zcela určitě budeme usilovat o účast na tomto veletrhu v rámci společné české expozice i příští ročník," zhodnotil účast na veletrhu generální ředitel společnosti PD Clean s. r. o., Ing. Petr Bryknar.