Tiskové zprávy  |  26.04.2018 10:49:40

ČSOB Index očekávání firem: U podnikatelů převládá optimismus díky silné poptávce

U malých a středních firem a podnikatelů v České republice nadále převládá optimismus. Index očekávání firem v prvním čtvrtletí 2018 zaznamenal 32,8 bodu, což je druhá nejvyšší hodnota v historii měření. Důvodem je silná poptávka po zboží a službách, vychází z pravidelného čtvrtletního průzkumu ČSOB.

„Příznivá nálada u podnikatelů je odrazem celkově velmi dobré ekonomické kondice v Česku, kde máme před sebou pokračující slušný růst HDP při rozumně nízké inflaci,“ shrnul Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

Zvýšení poptávky pro druhé čtvrtletí očekávalo 57 procent zástupců malých nebo středních firem a živnostníků, což představovalo mezičtvrtletně o sedm procentních bodů více. „Tak velké očekávání v růstu poptávky jsme ještě v našem šetření neměli. Ukazuje to, že ekonomika jede na plný výkon a je na hraně svých kapacit,“ uvedl hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Lehký ústup zaznamenal dílčí index investic, podle něhož plánuje tento rok zvýšit investiční aktivitu 48 procent dotazovaných, zatímco loni v posledním čtvrtletí to bylo 56 procent. “Přitom podnikatelé mohou stále využívat výhodné podmínky pro investice například do inovativních technologií, čímž mohou řešit nedostatek kvalifikované pracovní síly, protože ČNB prozatím odkládá zvyšování úrokových sazeb,“ poukázal Petr Manda.

Mírně na 22 procent se snížil podíl podnikatelů a firem plánujících v nejbližším roce rozšiřovat podnikání. „Pro firmy, které hledají nové příležitosti a partnery v zahraničí, máme od března k dispozici unikátní nástroj Trade Club s databází tisíců prověřených podniků a obchodních dat z celého světa,“ upozornil Petr Manda. 

Náladu firem ČSOB prvně zkoumala i na Slovensku, kde index zaznamenal 31,3 bodu. Na rozdíl od Česka ale tamní podnikatelé a firmy vyjadřovali nespokojenost s vývojem ekonomiky. Zatímco v České republice panuje 71procentní spokojenost, na Slovensku jen 33procentní. Ekonomický růst i situace na trhu práce jsou podobné jako ČR. Sběr dat ale probíhal v době otřesů na domácí politické scéně, což mohlo očekávání podnikatelů ovlivnit,“ vysvětlil hlavní ekonom slovenské ČSOB Marek Gábriš.

Hlavním rizikem, kterého se podnikatelé v Česku i na Slovensku obávají, jsou legislativní změny - v Česku toto riziko zmínilo 34 procent a na Slovensku dokonce 41 procent účastníků. I na druhém nejvýznamnějším riziku se čeští a slovenští podnikatelé shodli - v obou případech je to pro 22 procent z nich nedostatek kvalitní pracovní síly.

Index očekávání firem v Česku a jeho tři složky


Průzkum Index očekávání firem zahrnuje 500 středních a malých společností napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může nabývat hodnot od -100 do +100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a rozšiřování podnikání. Index očekávání firem ČSOB sleduje od roku 2013.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688