Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.04.2018 09:18:48

Rozbřesk: Co dnes čekat od ECB? (26.4.2018)

Dnešní zasedání ECB sice nepřinese revoluční změny, ale i tak bude trhy ostře sledováno. Investoři budou bedlivě sledovat jakékoliv změny v komunikaci týkající se blížícího konce politiky QE (kvantitativního uvolňování) a prvního růstu sazeb. Zvlášť zvědaví budou na to, jak si Mario Draghi a jeho kolegové vysvětlí sérii slabých čísel ze začátku roku 2018. Ta může po delší době znamenat, že ECB bude nucena svůj odhad růstu (pro tento rok 2,4 %) revidovat směrem dolů. Šéf ECB i proto asi bude mít důvod dál mávat holubičími křídly a poslední horší čísla mu poslouží jako dobrý důvod, proč odbít konkrétní dotazy na ukončení QE a růst sazeb jako příliš předčasné.

Na druhou stranu asi Draghi nebude chtít vyslat signál, že se připravuje další natažení QE. Řada Draghiho kolegů má silný odpor k pokračující masivní měnové expanzi ve chvíli, kdy se nezaměstnanost na některých místech pohybuje na hraně historických minim (Německo) a současně ve Velké Británii a především ve Spojených státech sazby již nějakou dobu míří vzhůru. Na začátku tohoto měsíce i proto šéf rakouské centrální banky Nowotny mluvil o tom, že by depozitní sazba ECB (na rozdíl od hlavní repo sazby) mohla jít vzhůru relativně brzy: prakticky hned po ukončení QE. Mario Draghi by něco takového určitě “nepodepsal” a možná to i dnes na tiskové konferenci sám připomene. Obavy centrálních bankéřů Nowotnyho nebo Weidmanna, že ECB dopluje k další recesi s nulovými sazbami, jsou však více než oprávněné. Eurozóna by se pak definitivně chytla do “japonské pasti” nízkých sazeb - euro by podobně jako japonský jen posilovalo v těch nejméně vhodných obdobích světové recese, kdy budou snižovat sazby všichni okolo vás, jen vy už nebudete mít kam…

TRHY

CZK a dluhopisy
Rostoucí dolarové sazby nepřejí měnám z rozvíjejících se trhů a pociťuje to i koruna, která se včera vyšplhala až do blízkosti 25,47 EUR/CZK. Dnešní zasedání ECB, pokud Mario Draghi bude naladěn na holubičí notu, ji teoreticky může dopřát trochu oddychu. Pokud se ale americké sazby budou řítit dál směrem vzhůru, může po vzoru ostatních rozvíjejících se trhů ve finále opět zůstat pod tlakem a zkusit otestovat 25,50 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Výnos desetiletého amerického státního dluhopisu, zdá se, definitivně překonal hranici 3,0 %, což značí problémy pro všechny měny z rozvíjejících se trhů. Proto je pod tlakem turecká lira, rubl, zlotý a dokonce i forint. Naopak rostoucí dolarové sazby tlačí eurodolar níže k důležité hranici podpory 1,2156.

Dnes odpoledne může eurodolar tuto hranici zkusit otestovat, a to během tiskové konference prezidenta ECB Maria Dragiho.

Ropa
Cenám ropy se daří upevňovat pozici na úrovni 74 USD/barel, a to i navzdory včerejšímu reportu EIA, který mohl být na první pohled vodou na mlýn medvědímu sentimentu. Oproti očekávání totiž zaznamenaly růst jak zásoby surové ropy (+2,2 mil. barelů), tak benzínu (+0,8 mil. barelů). Navíc, další rekord hlásí američtí producenti, kteří zvýšili těžbu již na 10,6 mil. barelů denně. Ruku v ruce s tímto vývojem pak jdou i americké exporty ropy, které v posledním týdnu vystoupaly až na 2,3 mil. barelů denně, tj. o třetinu výše než v předešlém týdnu.

Ropnému trhu však již evidentně dominuje téma íránské jaderné smlouvy, respektive její další budoucnosti, která opět nechává fundamenty lehce stranou. Schůzka Donalda Trumpa s francouzským prezidentem Macronem, jejímž hlavním bodem bylo právě toto téma, nicméně trhy příliš neuspokojila. Nadále tedy platí, že americký prezident je spíše nakloněn zneplatnění íránské jaderné smlouvy, o čemž bude rozhodovat již 12. května.

Akcie
Americké akciové trhy se včera střídavě pohybovaly v kladných a záporných hodnotách, když v závěru převážil pozitivní sentiment a indexy zakončily seanci mírně v plusu nebo beze změny. Pod tlak se dostal Twitter, jehož akcie nakonec oslabily "pouze" o 2 %. O něco hůře dopadlo obchodování pro Snap, který propadl o 7 %. Opačný vývoj si připsal Boeing. Ten posílil o 4,2 % poté, co vykázal lepší výsledky a zároveň vylepšil výhled. Zvýšené doporučení pak podpořilo společnost Biogen, která po kroku analytiků Baird přidala 2,8 %. Index Dow Jones přidal 0,3 %, S&P 500 0,2 %, když Nasdaq zůstal beze změny.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.05.2022Co dnes čekat od ČNB? - Rozbřesk Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688