Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  20.04.2018 15:36:47

Vývoj na devizovém trhu v 16. týdnu (16.4.-20.4.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly o 0,3 % m/m a 0,1 % r/r
DE - Index ekonomického sentimentu ZEW v dubnu poklesl na 87,9 bodu
EZ - Spotřebitelské ceny v březnu zpomalily na 1,3 % r/r z únorových 1,4 % r/r
US - Maloobchodní tržby v březnu vzrostly o 0,6 % m/m

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Indikátor ekonomického sentimentu (duben)
EZ - Index nákupních manažerů PMI (duben) - předběžný odhad
EZ - Zasedání Evropské centrální banky
US - Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) - předběžný odhad

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna se vůči euru v tomto týdnu pohybovala kolem hladiny 25,30 CZK/EUR. V první polovině týdne převažovaly obchody pod a ve druhé nad uvedenou hladinou 25,30.
  • Tento týden nebyl příliš bohatý na domácí makroekonomická data. Své prognózy ohledně růstu české ekonomiky však zveřejnily dvě důležité instituce. Ministerstvo financí (MF) letos počítá s růstem ekonomiky o 3,6 %. Mezinárodní měnový fond (MMF) je s prognózovaným růstem 3,5 % o něco skromnější. Desetina procenta však není z tohoto pohledu příliš důležitá, na rozdíl od toho, že se obě dvě instituce shodují v pokračující hospodářské konjunktuře. Tahouny růstu české ekonomiky by měly letos být spotřeba domácností a investice. Naopak mírně negativní příspěvek lze očekávat od zahraničního obchodu v podobě záporného čistého vývozu. A samozřejmě, že s růstem ekonomiky se pojí i pozitivní vývoj dalších proměnných jako je například pokles nezaměstnanosti. I když v českých podmínkách již nezaměstnanost téměř nemá kam níže klesat.
  • Otázkou je, zda nejsou obě dvě instituce ohledně růstu české (MF) a české a světové (MMF) ekonomiky pro letošní rok až příliš optimistické. Přeci jen dochází v posledních měsících k určité kumulaci více či méně viditelných rizik. Nejvíce bylo v posledních týdnech sice slyšet o zavádění cel a vlně protekcionismu, nešlo si však nevšimnout ani celkem výrazného zpomalení ekonomické aktivity v eurozóně (indexy PMI a Ifo). To sice nemusí znamenat vůbec nic. Může to být jen normální kolísaní cyklu. Co když však za oním zpomalením stojí vážnější důvody, které povedou k nižšímu růstu evropské ekonomiky a negativně ovlivní i ČR. Ani to nelze úplně vyloučit, i když s ohledem na uvolněnou měnovou politiku v eurozóně a fiskální expanzi v USA není tato „negativní varianta“ podle mě úplně pravděpodobná. Nezbývá, než si počkat na nadcházející měsíce, kdy by již v tomto ohledu mohlo být o něco jasněji.


Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se v tomto týdnu obchodovalo v těsném pásmu vymezeném hranicemi 1,23 – 1,241 USD/EUR, tedy zhruba uprostřed již tři měsíce trvajícího postranního trendu 1,22 – 1,255 USD/EUR. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by měl tento postranní trend pokračovat i v závěru dubna. I když, v příštím týdnu zasedá Evropská centrální banka (ECB), která by mohla obchodování rozproudit.
  • V tomto týdnu zveřejnil novou makroekonomickou prognózu Mezinárodní měnový fond (MMF), který v letošním roce očekává růst HDP eurozóny o 2,4 %, tedy stejně jako Evropská centrální banka (ECB). MMF s novou makroekonomickou prognózou přitom přichází v době, kdy se stále více hovoří o zpomalení evropské ekonomiky, což je dobře patrné ze zpomalující dynamiky předstihových indikátorů (PMI, německý Ifo) v eurozóně. V první polovině příštího týdne navíc budou zveřejněny dubnové výsledky PMI a Ifa a bude určitě zajímavé sledovat, zda k dalšímu zpomalení došlo u těchto indexů i v dubnu.
  • Příští čtvrtek zasedá ECB, která bude mít k dispozici právě zmíněná data v kombinaci s březnovou inflací a dalšími důležitými statistikami. A směrem k zasedání ECB se jednoznačně nabízí otázka, zda ECB, respektive její prezident M. Draghi, nezdůrazní mírně zhoršený výhled na růst spotřebitelské inflace a růst evropské ekonomiky. Nabízí se to, že Draghi zdůrazní, že ECB ke zvýšení úrokových sazeb přikročí opravdu až hodně dlouho po ukončení programu kvantitativního uvolňování (QE).

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688