TNBiz (TN.cz)
Práce  |  20.04.2018 00:11:22

Do ČR mají dorazit tisíce Filipínců a Mongolů. Dostanou tu práci

Firmy volají o pomoc. Chybí jim více než čtvrt milionu pracovníků. V Česku je nejnižší nezaměstnanost z celé unie, a tak se firmy snaží sehnat lidi i v hodně vzdálené cizině. Podle Hospodářské komory by mělo například do Česka dorazit dva tisíce Filipínců a Mongolů.

Skoro dva a půl tisíce žádostí firem o více než 14 tisíc kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny vyřídila Hospodářská komora za poslední dva roky. Z nich zhruba třetina v České republice pracuje.

Zaměstnance z východu si firmy pochvalují, díky nim nemusí odmítat zakázky. Nejvíce hledají dělníky v oblasti stavebnictví, montážní dělníky, uklízeče, pomocníky ve výrobě, v zemědělství nebo dopravě.

"Najít na trhu práce nové zaměstnance není vůbec jednoduché. Tím, že teď už budeme mít další skupinu zaměstnanců z Ukrajiny, tak s nimi spokojení jsme, pracují přinejmenším stejně dobře jako čeští zaměstnanci, mají o tu práci zájem," vysvětlil šéf firmy Abydos Olga Kupec.

Vláda začátkem roku rozhodla o tom, že projekt bude rozšířen i o pracovníky z Mongolska a Filipín. "Jde o středně-nízko kvalifikovanou pracovní sílu. Mongolové by mohli najít uplatnění hlavně v masokombinátech, protože v Mongolsku mají často roli pastevců, tzn. že umí pracovat s masem," vysvětlil mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. Filipínci mají zase dobrou znalost anglického jazyka, uplatnit by se měli ve stavebnictví nebo v sociální oblasti.

Pro firmy je ale to, že sahají po pracovní síle z ciziny, pouze krizovým řešením. Takový krok jim totiž přináší dodatečné náklady. Samy si musí za hranicemi vhodného zaměstnance najít.

"Pro zaměstnavatele je to mnohdy kritické řešení nedostatku pracovní síly, protože jim zaměstnávání cizinců samozřejmě zvyšuje náklady," dodal Diro.

"Zaměstnavatel by měl vždycky nabízet jak uchazečům o zaměstnání z České republiky, tak ze zahraničí, stejné pracovní podmínky. Vychází to ze zákoníku práce," upozornilo ministerstvo průmyslu a sociálních věcí. Podle předpokladu se míra nezaměstnanosti v následujících měsících výrazně nezmění.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688