STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.04.2018 15:16:07

Americké sankce tvoří zmatek na trhu s kovy..

Autor: Bc. Jakub Obrovský

Sankce uvalené Spojenými státy na řadu ruských oligarchů, včetně Olega Deripasky, vlastníka kovozpracujícího gigantu Rusal, vytvořili v posledních dnech na komoditním trhu kovů neočekávaný zmatek. Společně s hliníkem se do nečekaně rostoucího trendu vyhoupl také nikl. Společně s Rusalem tak sankce pravděpodobně způsobí problémy mnohem většímu počtu společností, než se původně očekávalo.

Hliník stoupá na ceně raketově již od oznámení sankcí na začátku dubna, kdy posílil již o více jak 25 %, během včerejška dokonce o rekordních 7,1 % a na londýnské komoditní burze se tuna obchodovala až za 2 718 USD. Dosáhl tak nejvyšších cen od roku 2011. Růst byl po oznámení sankcí do jisté výše předvídán, současná situace se však blíží očekávané hranici. Budoucí růst cen je však podle expertů logický, když si investoři pomalu začínají uvědomovat, jak důležitým hráčem na poli produkce hliníku Rusal je a jaké důsledky pro odvětví s sebou sankce přináší.

Postupně se k hliníku přidávají i jiné kovy. Například nikl, který se v posledních dnech dostává na svoje tříleté maximum, když během včerejška jeho cena vzrostla o 5,4 % na 16 095 USD za tunu. Nikl se v současnosti využívá hojně k výrobě elektromobilů, kdy hraje nezastupitelnou část při výrobně dobíjecích baterií. Současně je cena tažena nahoru obavami, že i další těžařské a kovozpracující společnosti budou poznamenány sankcemiamerické strany.

Game Changer

Samotný Rusal se již snaží nalézt pro svoji produkci nová odbytiště, když v tomto týdnu vyslal vyjednávací tým na setkání s čínskými společnostmi a komoditními obchodníky. Cílem jednání by měl být jednak prodej surového hliníku čínským firmám, zároveň musí Rusal najít také nové zdroje rud, ze kterých se hliník vyrábí. Podle předběžných informací však zatím k žádným dohodám nedošlo. Z velké části také proto, že spotřeba hliníkuČíně pozvolna klesá a také proto, že export samotné Číny je v současnosti poznamenán tarifními cly ze strany USA.

Na jednu stranu se mohou sankce ze strany USA zdát jako úspěšné, když zasáhly svůj cíl velmi tvrdě a způsobily u značné problémy. Při druhém pohledu můžeme však odhalit fakt, že sankce nepopiratelně vedly k výraznému růstu ceny hliníku a k omezení jeho celosvětové nabídky. Tímto problémem jsou zasaženy také velké americké společnosti, které hliník využívají ke své výrobě a které jsou v současnosti nuceny hledat jeho zdroje jinde. Společně se zavedením cel na dovoz hliníkuČíny tak tyto sankce společnostem jako Boeing nebo Ford značně komplikují nákladovou situaci, která v dohlednu nemá snadné řešení. Podle expertů Goldman Sachs se totiž může cena v blízké budoucnosti dostat i k hranici 3 000 USD za tunu.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688