Někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Foto: Mediafax

ANO nabídlo ČSSD vetovat kandidáta na ministra vnitra, mluví se o Šlachtovi

Na včerejším jednání mezi hnutím ANO a ČSSD nabídl premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, že na ministerstvu vnitra bude nestraník, kterého vybere hnutí a ČSSD bude mít právo jeho výběr vetovat. Ministerstvo spravedlnosti by si ANO ponechalo. České justici to potvrdil zdroj z vedení ČSSD.

Dále by měla ČSSD obsadit ministerstva obrany, zahraničí, školství, kultury a zemědělství. V souvislosti s oním „nestranickým odborníkem“ na ministerstvu vnitra zaznělo jméno bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Pokud by k takové nominaci došlo a ČSSD by jeho jméno schválila, znamenalo by to pravděpodobně velmi rychle rezignaci policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Jeho postavení ještě více oslabilo poté, co dnes rezignoval ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín.

Otázkou samozřejmě je, jak by takovou situaci vyhodnotil Pražský hrad a prezident Miloš Zeman, jehož podporu policejní prezident Tuhý dosud má. Ministerstvo spravedlnosti by tak obsazovalo hnutí ANO.
Favoritem na tuto funkci, po oznámení odchodu Roberta Pelikána z politiky, je Pelikánův politický náměstek, bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD a Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc.

Vyjednávání o vládě pak může výrazným způsobem ovlivnit i blížící se rozhodnutí státního zástupce o námitkách obviněných v případu údajného dotačního podvodu při výstavbě farmy Čapí hnízdo, kde je Andrej Babiš jedním z obviněných.

Nabídkou od ANO se bude v pátek zabývat předsednictvo ČSSD a až poté se strana rozhodne, zda se k jednání o možné koalici vrátí.

(pd)