Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.04.2018 10:41:46

Velmi jednoduchý investiční návod pro milovníky konspiračních teorií


Známý investor Barry Ritholtz ve svém novém příspěvku na stránkách Bloombergu nabízí velmi jednoduchý investiční návod pro ty, kteří mají rádi různé konspirační teorie. Návod konkrétně zní: Vy neinvestujte. „Hodně píšu o tom, že by lidé neměli míchat své emoce s tím, co dělají se svým kapitálem. Neustále opakuji, že nejdůležitější je umět eliminovat informační šum, mít své emoce pod kontrolou, sledovat své náklady, chápat, co kupuji a proč to kupuji,“ vysvětluje svou radu Ritholtz.

Nedávno investor podle svých slov narazil na exemplární příklad pravého opaku toho, co radí svým klientům a čtenářům: Víru v to, že investoři jsou neustále oškubáváni úzkou skupinou profesionálů. Dříve byli za tuto skupinu považování zejména tvůrci trhu, pak to byli ti, kteří používali vysokofrekvenční obchody, nyní to jsou „kryptotradeři“. „Samozřejmě, že u každého obchodu jsou dvě protistrany. Je ovšem neuvěřitelné, že v dnešní době stále někdo věří, že za obchody se běžně skrývá nějaká konspirace, nebo že za každou politickou dohodou je nějaká špinavost,“ píše Ritholtz.

Podle investora patří mezi nejrozšířenější konspirační teorie přesvědčení, že existuje jakási skrytá skupina lidí, která ve skutečnosti rozhoduje o chování vlády a politiků bez ohledu na to, co chce společnost a její volení zástupci. K tomu můžeme přidat teorii, která říká, že existuje skupina médií a finančních hráčů, kteří zase ovládají Wall Street a vydělávají zejména na krátkých obchodech, i když zároveň se jim nějak daří bránit tomu, aby trh neustále oslaboval.

Bez ohledu na jejich nesmyslnost jsou konspirační teorie stále velkým lákadlem. Někteří lidé jsou díky nim schopni „vysvětlit“ věci, které se zdají být nevysvětlitelné. „Jen málokdo je ochoten přiznat svou ignoranci, o nízké inteligenci nemluvě. Takže stačí vytvořit nějakou konspirační teorii, která bude budit dojem., že vysvětluje něco, co nejde podle našich představ,“ píše Ritholtz a dodává, že poptávka po jednoduchých vysvětleních je zřejmě naší přirozeností. A i když se někdy ukáže, že k nějaké konspiraci skutečně došlo, ve skutečnosti nám taková událost hlavně ukazuje, jak výjimečný jev to je.

Jak bylo naznačeno v úvodu, pokud má někdo v oblibě konspirační teorie, není to právě nejlepší základ pro investování. Podle Ritholtze jde totiž o známku „intelektuální lenosti, neochoty přiznat si chyby a odmítání zodpovědnosti za vlastní činy“. Jak jednou poznamenal známý venture capital investor Morgan Housel: „Mnohem více si ceníme toho, co nám potvrzuje náš názor, než objektivních informací.“ A Ritholtz dodává: „Investoři by měli svou mentální energii směřovat tam, kde bude využita nejlépe. Tedy ne směrem ke konspiračním teoriím.“

Zdroj: Bloomberg


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688