Foto: archiv

Sněmovna opět odložila zákon o soudních znalcích i účinnou lítost u korupce, Pelikán nepřišel

Sněmovna včera odložila kvůli omluvené absenci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) jednání o vládním návrhu zákona o soudních znalcích a soudních tlumočnících i novelu KSČM o rozšíření účinné lítosti u korupce. Za nehoráznost označil fiasko poslanec Jan Chvojka, který apeloval na hnutí ANO, aby se návrhu ujal náhradník. Zákon podle něho může čekat i na dalšího ministra spravedlnosti.

Přerušit jednání o zákonech týkajících se justice pro nepřítomnost ministra spravedlnosti Roberta Pelikána navrhl v souvislosti s dalším projednávaným zákonem o účinné lítosti u korupce poslanec Leo Luzar (KSČM). „Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já bych si dovolil u tohoto bodu a u dalších bodů, u kterých považuji přítomnost pana ministra spravedlnosti za nutnou, o přerušení jednání do jeho možné přítomnosti,“ oslovil poslanec sněmovnu.

Chvojka: Bude ještě někdy makat Pelikán?

Na to ovšem reagoval poslanec a bývalý ministr Jan Chvojka (ČSSD): „My to podpoříme, ale musím říct, že jsem z toho docela smutný, protože minimálně ten zákon o znalcích a samozřejmě i ten další o soudních tlumočnících a ty zákony související jsou velmi důležité. My na ně čekáme docela dlouho a já jsem trošku smutný z toho přístupu pana ministra Pelikána, který se tady dnes neukázal, od rána je omluvený. A teď je taky otázka – on už dal najevo, že ministrem nebude a nechce být. Jestli teda ještě vůbec přijde. Protože my nevíme, kdy bude ta další možná druhá vláda. Jestli vůbec dorazí, jestli se prostě tohleto neprodlouží zase o nějaké dva tři měsíce,“ upozornil poslanec Jan Chvojka.

Poté právník Jan Chvojka navrhl, aby ministra spravedlnosti zastoupil jiný ministr z vlády ANO11: „Protože pan ministr už prostě pracovat nechce, minimálně ve Sněmovně. A já to považuji za docela nehorázné z jeho strany. Takže jsem chtěl vyjádřit určitou nedůvěru v jednání pana ministra, protože on sám na to docela tlačil, na tyhlety body. Chtěl, aby byly projednány co nejdříve a teď se tady neukáže. Takže já bych apeloval na hnutí ANO. A neříkám, že za to může pan předseda Faltýnek, ale apeloval bych na to, aby se toho někdo například ujmul. Máme tady institut, že to může vzít nějaký jiný ministr,“ upozornil sněmovnu Chvojka.

Stanjura: Nelze přerušit jednání, které nezačalo

Následkem Chvojkova návrhu vypukla debata, zda se má u všech návrhů čekat, až do sněmovny přijde Pelikán tam, kde je nezastupitelný a zda jednání přerušit nebo odložit. „Dneska odpoledne nemůžeme přerušit body, které jsme nezahájili, pane místopředsedo,“ upozornil předsedajícího Tomio Okamuru (SPD) předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ke komunistickému návrhu účinné lítosti u korupce.

K sadě zákonů o soudních znalcích, tlumočnících a překladatelích se znovu ozval poslanec Chvojka s dotazem, zda má sněmovna čekat na ministra Pelikána nebo na nového ministra spravedlnosti: „Prostě z hlediska ministra spravedlnosti Pelikána tohleto není opravdu dobrá práce. On dneska nejspíše bohužel makat nechce. Ale mě by zajímalo, co se týče toho návrhu na usnesení a souhlasím s tím, že každým tím bodem se bohužel musíme zabývat zvlášť. Jak zní ten návrh? Jestli budeme čekat na přítomnost ministra Pelikána, který už se ukázat nemusí, protože už se mu asi ve Sněmovně pracovat nechce – je znechucený podle svých slov. Nebo na přítomnost ministra spravedlnosti, kterým může být už někdo jiný za pár týdnů?“

Tisky byly přesunuty na konec prvního čtení

Předsedající Okamura nakonec podle jednacího řádu pro nepřítomnost ministra spravedlnosti Roberta Pelikána zařadil všechny návrhy týkající se znalců, znaleckých kanceláří a institucí a soudních tlumočníků na konec prvního čtení. „Takže já tímto tyto tři tisky – jenom konstatuji, že budou zařazeny na konec bloku prvních čtení,“ oznámil Okamura.

Jde o tyto tisky: Vládní návrh zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a ústavech (tisk 72), vládní návrh zákona o soudních tlumočnících a soudních překladatelích (tisk 73) a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a zákona o soudních tlumočnících a soudních překladatelích.

O novém zákonu o soudních znalcích, tlumočnících a překladatelích vláda a odborná veřejnost debatuje od roku 2015, přesto byl nakonec jedním z těch, které „spadly pod stůl“ s koncem předešlé vlády ČSSD, ANO11 a KDU-ČSL. Do sněmovny se znovu dostal na březnové schůzi, ale byl vrácen zpátky na ministerstvo spravedlnosti k opravě po jednání ústavně-právního výboru a znalců. Kdy se po úterním fiasku dostane sněmovna znovu k projednávání návrhů odložených na konec prvního čtení, není nyní předvídatelné.

O březnovém stažení zákona o soudních znalcích Česká justice informovala.

Rovněž o návrhu KSČM na účinnou lítost u korupce Česká justice publikovala podrobné informace. Principem je mimo jiné uzákonění odklonu za oznámení o žádosti o úplatek.

Irena Válová