Ranní glosa: Tempo růstu cen nemovitostí zpomaluje

Růst cen bytů v ČR v závěru loňského roku mírně zpomalil, přesto byly nemovitosti podle Eurostatu meziročně dražší v průměru o 8,4 % a jejich ceny se tak dostaly na novou rekordní úroveň. Oproti maximu dosaženému v minulém cyklu v roce 2008 jsou jejich ceny vyšší skoro o pětinu. Pro zajímavost, nejlevnější byly v roce 2012, kdy se jejich ceny nacházely oproti současnosti o 28 % níže.

Rychlého růstu cen nemovitostí si již delší dobu všímá i centrální banka, která se snažila „zkrotit“ boom poptávky cestou regulace hypotečních úvěrů a vlastně i vyšších úrokových sazeb. Sice to na aktuálních číslech z trhu nemovitostí nebo statistik úvěrů nemusí být zatím příliš vidět, nicméně je pravděpodobné, že její úsilí časem přispěje k ochlazení zájmu o nové byty. Minimálně tuto změnu už vnímají domácnosti v rámci čtvrtletních průzkumů zájmu o nové byty. Na něm je vidět, že poptávka začíná být při současných cenách postupně stále více nasycená. Na druhou stranu lidé stále více uvažují o rekonstrukci stávajícího bydlení jako alternativě k pořízení si nového (dražšího) bytu.

Postupně by se navíc mohla vyčerpávat i tzv. spekulativní poptávka po bytech. Záměr pořídit si byt jako investici sice bude i nadále přetrvávat, ale s ohledem na vyšší úrokové sazby nebo úvahy o zdanění krátkodobých pronájmů by mohlo dojít k postupnému ochlazování i v tomto segmentu trhu.

Rychlý růst cen nemovitostí v ČR však jde na vrub především jejich nedostatečné nabídce. Když se podíváme na vývoj výstavby nových bytů, tak ta sice postupně od roku 2014 narůstá, nicméně stále nedosahuje, s výjimkou Olomouckého kraje, úrovní dosahovaných před první recesí. Překvapením pak už nemůže být, že největší deficit bytové výstavby je v Praze, kde mimochodem ceny realit rostou nejrychleji.

Zatímco ceny nemovitostí zdolávají jeden rekord za druhým a s odstupem času se odrážejí i v tržním nájemném, v české inflaci příliš vidět nejsou. Náklady na bydlení meziročně rostou, shodou okolností stejně jako tržní nájemné, v průměru zatím „jen“ o 2,3 %, v Praze o 2,7 %. Přesto se bydlení již stalo hlavním inflačním faktorem letošního roku, a to se v něm ještě naplno neprojevilo poslední zdražování energií.



Zařazenočt 12.04.2018 10:04:00
ZdrojČSOB - Komentáře
Originálcsobft.cz//smartappforfm/api/commentary/ez3c2210ni7futufu6iez7xtd
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V