Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.04.2018 09:08:47

Inflace ve Spojených státech se posune nahoru


Pozornost trhů se dnes bude upínat ke Spojeným státům. Americká jádrová inflace vlivem nízké statistické základy pravděpodobně vyskočí nahoru. Zápis z posledního zasedání Fedu by měl odhalit, proč 7 z 15 guvernérů Federálních rezervních bank preferuje v letošním roce čtvero zvýšení úrokových sazeb. Naopak rétorika polské centrální banky bude dnes holubičí. Sazby zůstanou beze změny.

Záznam ze zasedání Fedu ukáže argumenty pro a proti čtvrtému zvýšení úrokových sazeb

Jádrová inflace ve Spojených státech byla v březnu ovlivněna nízkou srovnávací základnou v oblasti telekomunikačních služeb. V meziročním srovnání tak jádrové ceny podle našeho odhadu vyskočí z únorových 1,8 % na 2,1 %. V meziměsíčním srovnání jádrové ceny stoupnou o 0,2 %, přičemž rizika jsou vychýlena k o jednu desetinu nižšímu růstu. Celková inflace by měla v meziměsíčním srovnání stagnovat, meziročně si připíše 0,1 pb a posune se na úroveň 2,3 %.

Zároveň dnes bude zveřejněn záznam z posledního zasedání Fedu. Zajímavé budou především argumenty pro a proti letošnímu čtvrtému zvýšení úrokových sazeb. Medián Fedu, sestavený na základě prognózy guvernérů jednotlivých Federálních rezervních bank, dopadl ve prospěch trojího zvýšení sazeb. Osm odhadů se nacházelo pod mediánem (2,125 %), naopak sedm bylo nad ním. Argumenty pro a proti čtvrtému „hiku“ tak budou dnes určitě ostře sledované.

Euro si připisuje zisky

Euro včera pokračovalo v připisování zisků. Navzdory slabší průmyslové produkci ve Francii v průběhu dne posílilo o 0,3 % na úroveň 1,236 USD/EUR. Dnes zveřejněný zápis z posledního zasedání Fedu a diskuze o čtyřech zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech by však mohla vzít euru vítr z plachet. 

Polská centrální banka ponechá sazby beze změny

V regionu nás dnes čeká pouze zasedání polské centrální banky. Ta s největší pravděpodobností ponechá úrokové sazby beze změny na stávající úrovní 1,5 %. Rétorika na tiskové konferenci však může být holubičí. Březnová inflace výrazně zklamala, když místo očekávaných 1,7 % dosáhla pouze 1,3 %. Nachází se tak výrazně pod 2,5 % inflačním cílem centrální banky. Ta si tak se zvyšováním úrokových sazeb může dát na čas. Podle názoru většiny členů Výboru pro měnově politické otázky zůstanou sazby v následujících čtvrtletích beze změny. My očekáváme první zvýšení sazeb v listopadu letošního roku.

Z nižší inflace si koruna hlavu nedělala

Česká březnová inflace v meziměsíčním srovnání o jednu desetinu poklesla. V meziročním srovnání dosáhla úrovně 1,7 %, což bylo v souladu s tržním očekáváním. Za prognózou centrální banky však o 0,6 pb zaostala. Na kurz koruny však zveřejněná data žádný významnější vliv neměla. Koruna se vůči euru držela převážně v pásmu 25,32-25,35 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem si navzdory inflačním číslům o 0,1 % polepšila. Na silnější úrovně se však kurz koruny v následujícím období nejspíš nedostane. Bránit mu v tom bude nejenom inflace pod cílem centrální banky, ale i začínající dividendová sezóna.

Ani ostatní regionální měny včera velkých změn nedoznaly. Polský zlotý si polepšil o jednu desetinu, když se posunul na úroveň 4,189 PLN/EUR. Maďarský forint zůstal beze změny na 311,0 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 14:45  US - tržby maloobchodu v březnu silně nad odhady trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688