Premiér Babiš podpořil vznik nového objektu infekční kliniky

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) podpořil plánovanou výstavbu nového objektu infekční kliniky za přibližně 400 milionů korun v areálu státní Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK). Za správný krok to označil v souvislosti s průmyslovou zónou Kvasiny na Rychnovsku, kde pracují tisíce zahraničních dělníků. Láká je tam práce v automobilce Škoda Auto a v dodavatelských firmách. „V regionu je zvýšený počet zahraničních dělníků,“ řekl novinářům Babiš při včerejší návštěvě Královéhradeckého kraje.

 

Vláda by podle něj mohla pomoci při vyřešení majetkoprávních vztahů. Nový objekt by měl vyrůst na pozemcích za Psychiatrickou klinikou FNHK na pozemcích Armády ČR, kde nyní působí Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

„Co se týče otázek majetkových, tak do toho vstupuje ministerstvo obrany a zdravotnictví… Fakulta vojenského zdravotnictví musí nejprve vystavět prostory, kam se přesune, a do uvolněných prostor v rámci areálu fakultní nemocnice se (pak) může přesunout nový pavilon infekční kliniky,“ řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Dodal, že to není otázka měsíců, ale let. „Nový infekční pavilon se netýká pouze Královéhradeckého kraje jako takového, ale má dopad i na Pardubický kraj. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí situace v rámci zóny Solnice-Kvasiny, tak na to chceme být připraveni,“ řekl hejtman.

Klinika infekčních nemocí FN HK nyní sídlí v objektu, který již nesplňuje požadavky současné medicíny. „Plánujeme výstavbu nového objektu, ve kterém by našly své místo kromě kliniky infekčních nemocí také klinika nemocí kožních a pohlavních a také klinika pracovního lékařství,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička. Na přelomu letošního roku by mohla být vyhlášena soutěž na architektonický návrh nové budovy.

Klinika Infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové zajišťuje péči pro nemocné všech věkových kategorií s infekčními chorobami z Královéhradeckého kraje a s vybranými infekcemi i ze sousedních krajů. Na zhruba pěti desítkách lůžek je ročně hospitalizováno 1300 až 1500 pacientů, mezi nejčastější diagnostikovaná onemocnění patří neuroinfekce, akutní průjmová onemocnění či virové hepatitidy. Dalších zhruba 15.000 pacientů je na klinice každoročně vyšetřeno ambulantně.

-čtk-