Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.04.2018 18:43:59

Jedna z nejzářivějších akcií na trhu se možná stává kryptoměnovou pastí


Před časem jsem tu psal, že kryptoměnová mánie se stane skutečně vážnou věcí v případě, kdy by „prorostla“ do širšího finančního systému. Nyní se zdá, že opadla ještě dříve, než se jí to povedlo. Roste tak šance, že do systému se pozvolna dostane rozumné používání kryptoměn, což je věc pozitivní. Na počátku týdne jsem tu také v souvislosti s možným příchodem studené fronty umělé inteligence krátce hovořil o společnosti NVIDIA. Dnes bych se k ní právě v souvislosti s kryptoměnami rád vrátil.

Podívejme se nejdříve na tuto společnost z celkového pohledu: Akcie NVIDIA jsou na trhu již nějaký čas hvězdou. Za poslední rok si připisují asi 120 %, za poslední tři roky mnoho stovek procent a v letošním roce se i přes celkovou nepřízeň trhu stále pohybují ve velmi slušných ziscích. Není divu – tato společnost je sázkou na řadu technologických revolucí, počínaje zmíněnou umělou inteligencí a konče třeba autonomním řízením.

Firma svými výsledky také potěší oko fundamentálního investora. Růst tržeb za posledních pět let dosáhl v průměru 17 %, prudce se zlepšují ziskové marže. Provozní tok hotovosti dosáhl v roce 2014 0,84 miliardy dolarů, ve fiskálním roce 2018 už 3,5 miliardy dolarů. Volný tok hotovosti (to, co firmě zbylo po investicích) se v roce 2018 dostal na 2,91 miliardy dolarů, což je téměř šestinásobek výsledku z roku 2014. Jde tedy v podstatě korporátní ideál: Prudce rostoucí strojek na peníze. Který navíc nedělá nějaké vylomeniny ve formě přehnané výplaty dividend a odkupů, namísto toho má mimořádně silnou rozvahu.

S kapitalizací 137 miliard dolarů se ale NVIDIA bude muset ještě hodně otáčet. Ta totiž implikuje, že volný tok hotovosti by měl několik let růst o více jak 40 % (pak by růst mohl postupně klesat). Jinak řečeno, firma by měla po řadu let dokazovat ještě o trochu více, než v posledních pěti letech, kdy se růst toku hotovosti v průměru nacházel na 35 %. A tím se dostávám k oněm kryptoměnám.

Bylo velmi dobře, ale jak bude dál...

David Wong z Wells Fargo Securities před několika dny snížil doporučení na akcie NVIDIA s tím, že ziskovost nebude v budoucnu tak růžová, jak se mnozí domnívají. Cílovou cenu nastavil dokonce na 100 dolarů za akcii, což je ve srovnání se současnými 226 dolary na trhu jistě razantní krok. Jeho základem je to, že doposud byly výsledky znatelně taženy prodeji grafických procesorů (GPU) pro těžaře kryptoměn. To se projevilo jednak na objemech prodaných GPU, ale jejich celkový nedostatek na trhu zvedl i prodejní ceny. Což následně umožnilo růst marží a celkově dosažení mimořádných finančních výsledků.

Je zřejmé, že další vývoj se bude odvíjet od stavu kryptoměnové mánie. Pokud již skutečně opadla, těžba se nebude vyplácet, a tudíž klesne poptávka po GPU. A jak poukazuje Wong, trh by mohl být dokonce zaplaven second hand kartami zklamaných těžařů. Wong se domnívá, že na výsledcích společnosti by to mohlo být znát již od poloviny letošního roku. A podle jeho názoru není tak úplně v bezpečí ani tradiční poptávka po produktech firmy, protože například Google používá namísto GPU od NVIDIA vlastní technologie, které je podle jeho informací mnohem výkonnější.

Predikci dalšího vývoje na kryptoměnách nechám na čtenáři. Nicméně za pozornost stojí to, že NVIDIA má nyní návratnost investic převyšující 33 %, návratnost vlastního kapitálu na 45 %. Provozní marže se pohybuje znatelně nad 30 %. Jak jsem konstatovat výše, trh počítá s tím, že jde o stav, který bude ještě řadu let trvat. Mimo jiné to ale implikuje, že její aktivity jsou natolik chráněny od konkurence, že té se ani ve středně dlouhém období nepodaří sáhnout si na zisky, které generuje NVIDIA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688