Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  08.04.2018 09:00:14

Trh s firemními dluhopisy na cestě z pravěku?


Na trzích s akcemi jsou elektronické obchody už skoro všeplatnou normou. Oproti tomu obrovitý trh s firemním dluhem je trochu jako Šípková Růženka. Většina obchodů tu pořád probíhá telefonicky nebo skrze posílání zpráv. Věci se ale mění. Banky experimentují, jak svoje obchodování s firemními dluhopisy více provázat se světem jedniček a nul.

Nejnověji se k nim připojila švýcarská bankovní jednička UBS. Testuje počítačový program, který bude oceňovat a obchodovat s některými dotazy, které přistanou v oddělení bondů.

„Dokážeme naučit počítače, aby zpracovaly tisíce datových informací, takže jejich ocenění může být čas od času přesnější, než když ho udělá člověk. Tradeři na desku tak budou mít volné ruce k tomu, aby mohli diskutovat šířeji na dané téma,“ říká Gary Rapp, šéf obchodování s investičními papíry v UBS.

Teď je to tak, že obchodníci tráví čas tím, že se snaží najít tu nejlepší cenu na veškeré dotazy, které k nim přicházejí. Algoritmus by k ní ale mohl dojít lépe s využitím několika vstupních proměnných, jako jsou benchmarky nebo kompletní výběr bondů, vysvětluje Rapp.

V rámci testování (cíleného na americké obchodování) se má v UBS nicméně začít hlavně s příkazy na výrazně nižších objemech investičně hodnocených daných papírů, než jaké se na daném papíru běžně obchodují (odd lots).

Trh s firemními bondy má hodnotu zhruba 8 bilionů dolarů. Technologie pro elektronické obchodování uzrály do bodu, ve kterém tři čtvrtiny investorů do dluhu říkají, že snadno mohou nakupovat nebo prodávat příkazy až do výše 5 milionů dolarů. V roce 2016 to byla jenom jednat třetina, ukazuje také průzkum Greenwich Associates.

S vlastními algoritmy experimentuje také americká banka Goldman Sachs. Její program umožňuje obchodovat s americkými firemními bondy, aniž by investoři museli jednat s někým z banky.

Automatizace a pronikání robotů do finančnictví pochopitelně vyvolávají otázky, zda obchodníci nepřijdou o místo. Rapp z UBS ale tvrdí, že problémy se zobchodováním větších příkazů na bondy jsou také důvodem, kvůli kterému lidé v tradingu nutně nevymřou. „U velkých blokových obchodů je pořád nutná důvěra,“ podotýká podle Bloombergu. A právě zde může obchodník se zázemím v podobě silných vztahů hrát velký význam.

Zdroje: BBG

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688