Lenku v Egyptě zabil útočník. Toto má být důvod, proč muž vraždil

Ani osm měsíců od smrti Češky Lenky (†36), kterou spolu s dalšími ženami na dovolené v egyptské Hurghadě pobodal útočník, egyptské úřady nikoho neobžalovaly. Tvrzení Německa, že incident souvisí s terorismem, nahradily spekulace o tom, že útočník mohl mít psychické problémy. Pozůstalí se tak zřejmě finanční pomoci pro oběti teroristických činů nedočkají.

Už je to osm měsíců od doby, kdy Lenka zemřela. Přesto úřady nepřišly s jasným závěrem, proč muž na pláži v oblíbeném letovisku vraždil. Egypťan v červenci loňského roku zaútočil nožem na několik žen, zabil dvě německé turistky, zraněná Lenka skončila v nemocnici.

Češku měl útočník bodnout celkem šestkrát, i tak to ale zpočátku vypadalo, že její zranění nebudou příliš vážná a bude moct cestovat po týdenní hospitalizaci domů. Jenže pak se její zdravotní stav dramaticky zhoršill. Nemocnice oznámila, že mladé ženě selhaly orgány, později se jí zastavilo srdce.

Podle německých úřadů šlo o jasný teroristický čin. O útoku islamisty dokonce zpočátku hovořila i egyptská média. Pak ale tamní úřady najednou přestaly komunikovat a terorismus oficiálně vůbec nezmiňovaly, informuje německý Der Spiegel. Místo toho nyní zástupci země mluví o psychických problémech útočníka.

S tím ale Německo zásadně nesouhlasí. "Stále toho hodně hovoří pro islamistické pozadí útoku,“ je přesvědčen německý týdeník. Spolkový kriminální úřad po krvavém činu na místo poslal svého vyšetřovatele, kterému jeden ze svědků tvrdil, že muži vadili cizinci a křesťané, kteří podle něj v zemi nemají co dělat. Na facebooku pak našli jeho osobní stránku, na které měl černou vlajku džihádistů a také odkaz na stránku vyzývající k boji proti nevěřícím.

Protože ale ani Spolkový kriminální úřad nedokázal předložit jasné důkazy, které by útočníka s terorismem spojovaly, nemohlo se případu chopit německé nejvyšší státní zastupitelství, které má teroristické činy na starost. Pozůstalí v Německu žádali o finanční pomoc pro oběti teroristických útoků, úřady jim ji ale odmítly vyplatit s tím, že důkazy jsou příliš neprůbojné.

Podle advokáta německých pozůstalých Rolanda Webera egyptské úřady chtějí zastřít to, že se jednalo o islamisticky motivovaný útok. Když žádal o informace, dostal odpověď až po několika měsících a to, že se pachatel k činu přiznal. Útočník měl být poslán na psychiatrickou kliniku, protože prý už léta trpí křečovými záchvaty a před činem nebral pravidelně prášky.

Podívejte se na reportáž:


Zařazenoso 31.03.2018 14:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/lenku-v-egypte-zabil-utocnik-toto-ma-byt-duvod-proc-muz-vrazdil.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.