Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  29.03.2018 15:32:20

Vývoj na devizovém trhu ve 13. týdnu (26.3.-29.3.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Bankovní rada České národní banky ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,75 %
DE - Spotřebitelská inflace v březnu zrychlila na 1,6 % r/r z únorových 1,4 % r/r
EZ - Ekonomická důvěra v březnu poklesla na 112,6 z únorových 114,2 bodu
US - Růst americké ekonomiky v roce 2017 potvrzen na 2,3 %

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Průmyslová produkce, Maloobchodní tržby (únor)
EZ - Index spotřebitelských cen (březen) - předběžný odhad
PL - Index spotřebitelských cen (březen) - předběžný odhad
US - Data z pracovního trhu (březen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK


Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Během minulého týdne se obchodování koruny vůči polskému zlotému přesunulo k hranci 6 CZK/PLN. V aktuálním zkráceném předvelikonočním týdnu si však koruna nedokázala připsat další zisky a zamířit pod výše zmíněnou hranici. Naopak zhruba 5 haléřů ztratila a obchodování se přesunulo k úrovni 6,05 CZK/PLN.
  • Polský makroekonomický kalendář byl v tomto týdnu zcela prázdný. Není tak na škodu podívat se jak vidí růst polské ekonomiky v letošním roce ratingová agentura Moody´s (rating Polsku zůstal beze změny na stupni A2 s neutrálním výhledem). Celkem výrazné změny Moody´s představila u odhadu růstu HDP pro letošní rok (nově + 4,3 % z původních 3,5 %), růstu spotřebitelské inflace (nově +2,7 % z původních 2,2 %) i schodku vládního rozpočtu (nově -1,8 % k HDP oproti -2,7 %). Vládní dluh Polska sice s ohledem na růst HDP v loňském roce poklesl na 52 % k HDP, ale nejde nezmínit, že při růstu ekonomiky přes 4 % by měla mít tamní vláda přeci jen odvážnější rozpočtové cíle a připravit si zdroje na dobu, kdy bude růst ekonomiky slabší či dojde ke skluzu do hospodářské recese..


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru sice úvod týdne patřil euru, které vůči dolaru posílilo až na úroveň 1,247 USD/EUR (v úterý ráno), avšak následně již společná evropská měna spíše ztrácela. Ve čtvrtek zkraje odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 1,232 USD/EUR. Vývoj na eurodolaru v posledním březnovém týdnu potvrdil sílu postranního trendu, který na eurodolaru trvá již od začátku února a je vymezen hladinami 1,22 – 1,26 USD/EUR.
  • Z pohledu makroekonomických statistik v eurozóně nebyl předvelikonoční týden příliš zajímavý. Za pozornost stál index ekonomické důvěry, který v březnu poklesl třetí měsíc v řadě. Pokles důvěry se týkal jak podniků v průmyslu, tak i v sektoru služeb. Lze jen spekulovat jako moc březnové výsledky ovlivnily kroky USA ohledně zavádění cel na dovoz oceli, hliníku a zboží. Eurozóna, respektive EU, zatím z této vlny protekcionismu vyšla dobře, avšak teprve nadcházející týdny (jasněji by mělo být počátkem května) rozhodnou o tom, zda a případně v jaké výši budou uvaleny cla na dovoz evropských výrobků do USA. V roce 2017 měla EU vůči USA kladnou obchodní bilanci ve výši 120 mld. eur, když z toho více jak polovina přebytku připadala na Německo. Pro doplnění celkový obchod (export + import) s USA činil loni 631 mld. eur, což představovalo 16,9 % celkového zahraničního obchodu EU. USA jsou pro EU sice i nadále hlavním obchodním partnerem a klíčovým z pohledu exportu, avšak podíl obchodu EU z USA se na celkovém obchodu neustále snižuje ve prospěch obchodu EU s Čínou, což při rostoucích příjmech střední třídy v Číně a velikosti tamní populace (4,2 x více obyvatel než USA) není nic překvapivého.
  • Na rozdíl od podnikatelské důvěry setrvala v březnu spotřebitelská důvěra beze změny v blízkosti nejvyšších hodnot za posledních 17 let. Růst evropské ekonomiky a pokles nezaměstnanosti, i když v rámci eurozóny nerovnoměrný, se v posledním roce pozitivně odrazil do zvyšující se důvěry evropských domácností. Velmi slabá důvěra (lépe možná mluvit o nedůvěře) spotřebitelů zůstává nepřekvapivě v Řecku a mimo eurozónu v Bulharsku a překvapivě s ohledem na růst HDP a spotřebu domácností i v Rumunsku.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688