Daniela Zemanová šéfuje Soudcovské unii Foto: Nejvyšší správní soud

Šéfka Soudcovské unie opouští správní soudnictví, jedná o přesunu do Prahy

Prezidentka Soudcovské unie a soudkyně Nejvyššího správního soudu (NSS) Daniela Zemanová chce opustit správní soudnictví a vrátit se k civilnímu právu. Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra České justici potvrdil, že jedná o jejím přesunu. Informaci přinesl server Info.cz.

Zemanová by se mělana Městském soudu v Praze stát řadovou soudkyní, podle Vávry určitě neaspiruje na soudní funkcionářku. Není však jednoduché ji z NSS uvolnit z kapacitních důvodů. Ty ještě umocňuje nedávné úmrtí soudce Jana Vyklického. „Bohužel nechce jít na správní úsek, kde bych ji samozřejmě jmenoval předsedkyní senátu, protože její odbornost je nezpochybnitelná. Chce na civilní úsek, takže zřejmě půjde do odvolací agendy,“ uvedl Libor Vávra s tím, že automatické úlevy by coby prezidentka Soudcovské unie kvůli náročnosti této funkce neměla. Je ale zvykem, že prezidentovi pomáhají v tomto ohledu ostatní soudci dobrovolně, dodal Vávra.

Odchod Zemanové z NSS potvrdil i její šéf Josef Baxa. „Je to kombinace více důvodů, o jejím přání odejít vím již delší dobu a nyní už nemá smysl ji přesvědčovat,“ uvedl předseda soudu s tím, že další dva soudci odcházejí z NSS z důvodu vyššího věku na konci roku. Sám Baxa opustí vedení NSS na podzim po dlouhých patnácti letech.

Čtěte také: Daniela Zemanová: Soudcovská unie pod mým vedením není servilní ani alibistická

Zemanová už dříve uvedla, že ženy v justici často nechtějí na vyšší soudy z rodinných důvodů.
Na rozdíl od nižších článků soudní soustavy jsou podle statistik ministerstva spravedlnosti u dvojice vrchních soudů ženy v menšině – je jich 44 procent. Podíl žen mezi soudci u Nejvyššího soudu činí 20 procent, u Nejvyššího správního soudu 34 procent. „Ženy více lpí na rodinném životě než muži a situace jim méně často dovoluje dojíždět za prací,“ uvedla. Sama má děti a na NSS tak dojíždí z Jablonce. „Skloubit se to vždycky dá, záleží na motivaci, která může být kvůli rodině slabší. Je to velmi individuální,“ popsala.

Soudkyní byla Daniela Zemanová jmenována v roce 2001, brzy se specializovala na správní právo a působila u liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem. Od roku 2005 byla dočasně přidělena k Nejvyššímu správnímu soudu, jehož soudkyní se stala o rok později. Není přitom řadovou soudkyní, ale předsedkyní senátu. Prezidentkou Soudcovské unie se stala loni již podruhé.

(epa)